Újabb öt oroszt tiltottak el az olimpiai indulástól


Kajakosokat és kenusokat, köztük a Londonban K-2 200-on olimpiai bajnok Alekszander Djacsenkót tiltotta el a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) a riói indulástól. Ezzel 18 orosz sportoló – valamint a már eltiltott atléták – biztosan nem szerepelhet Brazíliában. Simon Toulson, az ICF főtitkára a döntés kapcsán kiemelte, ha kell, folytatják az eltiltásokat a zéró tolerancia jegyében.

Az eltiltott orosz sportolók között van Djacseko mellett az ötszörös világbajnok, londoni ezüstérmes kenus Alekszej Korovaskov, valamint Jelena Anusina, Natalja Podalszkaja és Andrej Krajtor.

Alekszej Korovaskov pedig Ilja Pervuhinnal C-2 1000 méteren győzött a júniusi, moszkvai Európa-bajnokságon. Utóbbi versenyben a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó lett a harmadik. A második Andrej Bahdanovics, Alekszandr Bahdanovics fehérorosz kettőst már egy korábbi döntésével megfosztotta a riói indulás lehetőségétől az ICF.

„Ha úgy tekintjük, Európa-bajnokok vagyunk, hiszen az előttünk végzett két egységet kizárták” – nyilatkozott az MTI-nek Mike Róbert.
Hozzátette: a riói olimpia szempontjából rendkívül fontos döntés, hogy csak tisztán versenyző sportoló indulhasson a játékokon. A 2013-ban világbajnok páros tagja az esélyekről úgy nyilatkozott: „aki idén megvert minket, azt kizárták”.

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának jelentését, amelyből kiderült, egyértelműen bizonyítottnak találták azokat a vádakat, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia kapcsán központilag irányított doppingolás folyt Oroszországban. A jelentés alapján Djacsenkóék doppingmintákat manipuláltak.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó bizottsága azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk