Karthágói dallamok


Tunéziai zene a Bartók Rádióban

Tunézia hat évtizede vált függetlenné. A jeles évfordulón a Népzene-távolról műsor március 22-én az észak-afrikai ország zenéjét mutatja be.

Tunézia 1956. március 20-án, 60 évvel ezelőtt vált függetlenné a francia gyarmati uralomtól. A Bartók Rádió március 22-én a Népzene-távolról című összeállításában emlékezik meg a szabadság napjáról. A klasszikus zenei csatorna minden délután népzenei válogatással jelentkezik, kedden távoli népekhez látogat. A kerek évforduló nyomán Tunézia zenéjét mutatja be az érdeklődőknek.

A félórás válogatás Kairouanban, az iszlám negyedik szent városában készült ütőhangszeres zenével indul. A felvételen elsősorban darbuka, ez a homokórára emlékeztető alakú dob szólt, mellette más kézi dobok is szerepelnek. Ezt követően a hallgatók a malouf-fal ismerkedhetnek meg. A malouf gyökerei egyrészt az arab-perzsa qasida költészetből – egyfajta deklamált ódából – erednek. Az adás bemutatja a zsidó zenei hagyományokat is. Pészahot, a zsidók egyiptomi kivonulásának ünnepét követő 33. napon élettel telnek meg Djerba ódon városainak falai, zsidó zarándokok ezrei érkeznek a földközi-tengeri szigetre. A néhány nap a vigalomé és az emlékezésé. Tunéziában sok magyar turista is megfordul, akik közül a legtöbben talán a nyaralóknak szóló hastánc bemutatókon keresztül találkoznak a zenével, így a válogatásból egy autentikus hastánc-zene sem hiányozhat. A tízmilliós ország jelentős kulturális múltra tekint vissza. A Római Birodalomban Africa provinciaként a császárság éléskamrája volt, így e gazdagság kihatott a művészetekre is. A 140 éves bizánci uralmat a VII. században az arab hódítás követte. Az ország 1574-ben és az Ottomán Birodalom részévé vált, 1881-ben a franciák gyarmatosították.
Kairouan
Tunézia művészetére a sokoldalúság jellemző, benne minden megszálló letette kézjegyét. Így a berber hagyományok összefonódtak a levantei hatásokkal, az arab, a spanyol tradíciókkal, s a XV. században pedig az ibériai és szicíliai zsidóság kiűzetése nyomán újabb színfolttal gazdagodott. Adás: 2016. március 22., kedd (Bartók Rádió 12.05*) Az adás az interneten ►itt érhető el. mtva * magyarországi idő szerint

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk