Téli regék


Népzenei hagyományokról a Bartók Rádióban

A Bartók Rádió délutáni népzenei válogatásait advent első hetében a hagyományok szövik át. Az idősek tisztelete, a páva motívum és ritka archív felvételek szerepelnek a gazdag téma-palettán.

A Bartók Rádió minden délután népzenei válogatással jelentkezik. Hétfőn a fiatalokhoz szól, kedden távoli népekhez látogat, csütörtökön és szombaton a világzene kedvelői hallhatnak feldolgozásokat. A Népzene – itthonról szerdai, pénteki és vasárnapi adásainak jelentős része határon túli magyar muzsikát sugároz. Advent kezdetén, a november 30-ai héten az adások vezérmotívuma: a tradíció. A Népzene-távolról adása az idős, még alkotó zenészek előtt tiszteleg. A nép- és világzenében különös megbecsülés övezi a szépkorú mestereket. A tiszteletben a fiatalokat az is motiválja, hogy a műfaj a hagyomány átörökítésén alapul, és a legtöbbet a köztünk élő tapasztalt zenészektől lehet tanulni. A műsor az algériai Maurice el Medioni, a macedón Esma Redzepova, a brazil Joao Gilberto és más, sokat megélt zenészek felvételeit teszi közkinccsé (december 1., kedd 14.30*)

Joao Gilberto
Másnap a Népzene – itthonról félóráját a Páva dallamoknak szenteli. A Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató adásai ismét a magyar népzene és néptánc felé irányítják a nagyközönség figyelmét. Viszont kevesebben tudják, hogy a népzenetudomány is gyakran használja a „páva” kifejezést. Páva dallamoknak hívjuk a régi stílusú dallamaink egy típusát, amelynek variánsai az egész Kárpát-medencében elterjedtek. A műsor szerkesztői ezekből nyújtanak át egy csokorra valót (december 2., szerda 14.30) Sebő, Pátria 26. adása este a cigányzenekarokkal foglalkozik; a műsor az egykori öttagú balassagyarmati zenekar felvételeiből válogat. A banda prímása a “Rekedt” néven ismert Baranyi Dezső volt. A Néprajzi Múzeum számára 1951 májusában készített hangfelvételt Lajtha László és Rajeczky Benjámin irányították.
Lajtha László
Ez alkalommal rögzítették azt a nevezetes “Rókatáncot” is, amely Weiner Leó népszerűvé vált zongora-feldolgozásában, a II. Divertimentóban vált közismertté (19.00). Népzene – itthonról pénteki műsorának középpontjában Borbála és Miklós napja áll. A karácsonyt megelőző, négy héten át tartó advent, a magyar néphagyományok igazi kincsestára, a december elejére eső jeles napok közül mégis kiemelkedik Borbála és Miklós napja. A két szent ünnepéhez az egész magyar nyelvterületen számos népszokás kötődik (december 4., péntek 14.30). Az adás az interneten, a ► mediaklikk.hu oldalon érhető el. mtva * kezdési időpontok: magyarországi idő szerint

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk