Így ismerheted fel a jó bort!


A boros polcok között sétálva a boltban feltűnhet, hogy kü­lönböző minőségi jelzőket tüntetnek fel a címkéken.

Némelyikre „tájbor”, másikra pedig „védett eredetű bor” jelző került. Érdemes tudni, hogy ezeket a jelzéseket törvényileg szabályozott módon, kötelező jelleggel kell használniuk a bortermelőknek, ezzel is segítve a vásárlókat a különböző minőségi szintek megkülönböztetésében. Nézzük meg sorban a gyengébbtől a jó minőségi fokozatokig a jelentésüket.

Asztali

Az asztali borok többnyire a síkvidéki telepítésű borszőlőből készített különösebb fajta- és tájjelleg nélküli tömegborok, minimálisan 9% alkoholtartalommal. Ezek az alsó polcos, többnyire igénytelen, PET-palackos kiszerelésben.

Tájbor

A tájborok az asztali kategória legjobbjai, egyedi borok, amelyek garantálják a fogyasztó számára a minőséget a címkén feltüntetett termőhelyről. A termelőnek kötelező a meghatározott tájbor készítésére alkalmas szőlőfajták mustjából készíteni azt.

Meghatározott termőhelyről származó

A származásában és minőségében 100%-ban, fajta és évjárat vonatkozásában 85%-ban meg kell felelnie az elnevezésnek és a jelölésnek. A körzet, település és dűlő nevei csak borvidék és borvidéki régió nevével együtt jelölhető a bor címkéjén. A termőhelyre és a fajtára jellemző illat-, íz- és zamatanyagokat kell tartalmaznia.

Védett eredetű

Olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amely termelői kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A védett eredetű bor földrajzi eredete egyedileg a borvidékre vagy azon belül kisebb területi egységre határolt. A borkészítésre felhasznált szőlőfajták a szőlőtermesztés, a borkészítés technológiája és kiszerelése egyedileg szabályozott.

Ezeknél a minőségi jelzőkkel megkülönböztetett boroknál már többnyire az áruk is segít a beazonosí­tásnál. Amíg az asztali bort 4-7 lejes áron is megkapjuk, addig a védett eredetű borokból nem nagyon találunk a polcon 10-25 lejnél olcsóbbat. Természetesen a minőségi jelzők a várható ízélményt is előrevetítik nekünk. Igazán finom borokat ne nagyon keressünk az alsó polcon, 10 lej alatt.

Blikk

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk