A murit Károly Király, fostul vicepreşedinte al Senatului României


A murit Károly Király, fost senator UDMR, fost vicepreşedinte al Senatului României la vârsta de 91 ani – a comunicat familia agenţiei ungare de presă MTI.

La începutul lungii sale cariere politice, Károly Király s-a alăturat în 1945 mişcării de tineret comuniste. Între 1957 şi 1965 a fost secretarul Uniunii Tineretului Muncitoresc din Regiunea Autonomă Maghiară, iar din 1968 până în 1972 prim-secretar al Comitetului Judeţean Covasna al Partidului Comunist Român. Ca semn de protest împotriva politicii de partid din ce în ce mai anti-maghiară şi dictatorială, în 1972 a demisionat din funcţiile sale de stat şi de partid. După ce a căzut în dizgraţie din punct de vedere politic, i s-a încredinţat conducerea unor fabrici din Caransebeş şi ulterior din Târgu-Mureş. În ultimele decenii ale dictaturii comuniste a protestat prin mai multe memorii împotriva privării de drepturi a maghiarilor.

După schimbarea regimului în 1989, a participat la înfiinţarea UDMR, fiind ales vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale. El a considerat o greşeală faptul că UDMR nu a apărut pe noua scenă politică din România cu programul autonomiei.

În mai 1990 a fost ales vicepreşedinte al Senatului României. A fost singurul parlamentar care nu a participat la votarea noii constituţii în 1991, din cauza pasajelor sale considerate anti-minoritare ale acesteia, ca urmare i-a fost retras mandatul de senator.

În semn de recunoaştere a luptei sale pentru drepturile şi autodeterminarea maghiarilor din Transilvania, în noiembrie 2015 i-a fost decernat Crucea medie cu stea a Ordinului pentru Merit al Ungariei. Distincţia i-a fost înmânată lui Károly Király de Sándor Lezsák, vicepreşedintele Parlamentului Ungariei.

  • MTI
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk