Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş ar putea relua activitatea prin ordin ministerial


Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş ar putea relua activitatea din luna septembrie, de la începerea anului şcolar, prin ordinul ministrului educaţiei, a declarat, vineri, pentru portalul de ştiri Maszol.ro, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR.

Politicianul a fost contactat de portal în urma declaraţiei de joi seara a lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care a afirmat că a fost găsită o altă soluţie pentru înfiinţarea şcolii din Târgu Mureş, după ce Curtea Constituţională a considerat neconstituţională legea adoptată în vederea acesteia la propunerea UDMR.

Preşedintele UDMR a declarat că în urma deciziei Curţii Constituţionale, s-a întâlnit, în prezenţa ministrului educaţiei, cu liderii coaliţiei, şi au ajuns la concluzia că şi actuala lege a educaţiei permite reînfiinţarea şcolii. Potrivit afirmaţiilor acestuia, cheia soluţiei poate fi un aliniat al legii, care spune că atunci când o unitate a administraţiei publice locale nu adoptă o hotărâre în termenul stabilit de Ministerul Educaţiei privind reţeaua şcolară a localităţi, reţeaua şcolară poate fi stabilită de către ministru, printr-un ordin. De asemenea, articolul mai prevede că, în acest caz, ministrul poate dispune înfiinţarea, încetarea, fuzionarea sau separarea şcolilor de stat, a şcolilor ecleziale şi a celor private.

Kelemen Hunor a mai specificat că această completare a fost introdusă în Legea educaţiei anul trecut, la propunerea UDMR, şi nu a fost atacată de Curtea Constituţională, deci este în vigoare. “Astăzi, municipiul Târgu Mureş nu are reţea şcolară. Astfel, ministrul educaţiei poate aproba reţeaua şcolară cu un ordin în care apare şi liceul catolic”, a explicat politicianul maghiar. Ca răspuns la o întrebare din partea portalului a mai spus că au luat în calcul această soluţie şi mai devreme, dar părea mai viabilă înfiinţarea unui liceu prin lege, deoarece un ordin ministerial poate fi atacat în contencios administrativ.

În urmă cu o lună, Curtea Constituţională din România a declarat neconstituţională legea de reînfiinţare a liceului romano-catolic. Liceul catolic a fost desfiinţat după ce DNA a inculpat fostul ispector-şef şcolar Ştefan Someşan, şi fostului director al şcolii, Zsolt Tamási, pentru unele ilegalităţi care s/ar fi comis la înfiinţarea liceului, în anul 2014.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk