Cazul UMF Târgu Mureş – Potápi: Trebuie să ne gândim la începerea unui drum radical diferit


Nu este permis să aplicăm politica struţului, ci trebuie să ne gândim să începem un drum radical diferit în privinţa învăţământului medical maghiar în Transilvania, a declarat Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar pentru politici naţionale, vineri, la Târgu Mureş.

Politicianul a participat la cina festivă care a urmat sesiunii ştiinţifice anuale a Secţiei de Ştiinţe Medicale şi Farmaceutice a Societăţii Muzeului Ardelean, unde a susţinut un discurs.

Înainte de asta a declarat pentru jurnaliştii prezenţi, că guvernul maghiar va găsi cu siguranţă o rezolvare pentru situaţia nou apărută, nu va întoarce spatele învăţământului medical maghiar din Transilvania şi va face, alături de comunitatea maghiară locală, tot posibilul pentru crearea unei noi structuri în care formarea medicală în limba maghiară să poată continua.

Secretarul de stat ungar s-a referit la faptul că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fuzionat, împotriva voinţei reprezentanţilor secţiei maghiare, cu Universitatea Petru Maior cu profil tehnic şi predare exclusiv în limba română, influenţa profesorilor maghiari scăzând astfel la sub 20% în cadrul noii universităţi.

Potrivit secretarului de stat, trebuie să se ia în considerare modul în care se poate realiza formarea medicală în cadrul unui alt institut, pentru acest lucru trebuie însă create toate condiţiile, iar acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte.

La întrebarea agenţiei ungare de presă MTI, referitoare la oportunitatea lansării învăţământului medical maghiar în cadrul Universităţii Sapientia, acesta a spus că soluţia concretă trebuie găsită împreună cu partidele maghiare din România, respectiv cu profesorii afectaţi şi cu experţii din domeniu, dar în orice caz, nu trebuie să se permită ca cei un milion şi jumătate de maghiari din Transilvania să rămână fără medici maghiari.

Secretarul de stat a spus că de decenii întregi, la Târgu Mureş se află în curs subminarea formării medicale în limba maghiară, şi, din păcate, se întrevede deja finalul acestuia, dacă se va continua lupta în actualul cadru al UMF Târgu Mureş.

Árpád János Potápi a mulţumit maghiarilor din afara graniţelor Ungariei pentru că au votat într-un număr mare la alegerile parlamentare din Ungaria. Acesta a mai adăugat că maghiarii din Transilvania au putut conta pe sprijinul guvernului ungar, sprijin pe care ei l-au întors acum, şi “dorim să lucrăm şi în continuare împreună”, a spus secretarul de stat.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk!