Manifestările clujene din cadrul Ediţiei a 8-a a Săptămânii Festive a Cărţii îşi asumă sarcina medierii culturale româno-maghiare


Manifestările clujene din cadrul Ediţiei a 8-a a Săptămânii Festive a Cărţii îşi asumă sarcina medierii culturale româno-maghiare. Seria de evenimente va fi organizată între 10 şi 13 mai la Cluj-Napoca, în Strada Potaissa – au relatat organizatorii cu ocazia conferinţei de presă ce a avut loc miercuri.

Gyula H. Szabó, vicepreşedintele Asociaţiei Breslei Cărţii Maghiare din Romania a explicat: dintre numeroasele locuri unde au loc evenimentele din cadrul Săptămânii Cărţii, Clujul vrea să se distingă de ani buni prin dezbaterile la care participă traducători literari. Anul acesta Asociaţia Corbii Albi, care operează un portal de internet despre maghiari, dar în limba română, oferă o serie de programe destinate popularizării în limba română a literaturii maghiare. În cadrul acestor manifestări, copii români vor recita traducerile în limba română a unor poezii scrise de poeţi maghiari, iar tineri români îşi vor împărtăşi experienţele dobândite sau trăite în urma citirii în traducere a unor opere ale literaturii maghiare.

Conform spuselor lui Gyula H. Szabó, manifestările de la Cluj-Napoca vor aborda şi Centenarul Marii Uniri printr-o expoziţie fotografică ce va prezenta instituţiile maghiare care au funcţionat în localitate în ultimii o sută de ani. Prin aceasta, organizatorii doresc să prezinte cu ce a contribuit în ultimul secol comunitatea maghiară clujeană la istoria urbei.

Cu ocazia manifestărilor de la Cluj, vor fi omagiaţi prin publicarea unor cărţi şi doi creatori clujeni: fraţii Aladár Lászlóffy şi Csaba Lászlóffy. Cu ocazia Anului Jubiliar Matia Corvin va fi lansat volumul intitulat Vuieşte vântul dinspre miazăzi (Dühöng a déli szél). Este vorba de un roman descoperit printre manuscrisele postume ale lui Aladár Lászlóffy în care autorul i-a evocat pe Ioan de Hunedoara şi familia Huniazilor. Intenţia iniţială a scriitorului a fost participarea la un concurs de romane, dar în final nu şi-a înscris opera în concurs. În opinia lui Gyula H. Szabó, romanul relatează istoria familiei Corvinilor din perspectiva secolelor al XX-lea şi al XXI-lea. Cartea a fost publicată acum de Editura Kriterion. Lui Csaba Lászlóffy, colegii de generaţie i-au dedicat un volum omagial, ce va fi lansat tot în timpul seriei de evenimente.

Publicul va avea ocazia să se întâlnească şi cu poetul, cantautorul şi interpretul de muzică rock Ákos Kovács, care îşi va lansa o carte ce va apărea în curând.

Pe scena de la Cluj-Napoca a Săptămânii Cărţii vor fi prezentate mai multe spectacole printre care şi musicalul Reportaj imaginar despre un festival de muzică pop americană (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról) bazat pe miniromanul omonim al lui de Déry Tibor. Va interpreta Compania Teatrală Szindra din Budapesta.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk