Iohannis: A román kormányfő felhatalmazás nélkül tárgyal Izraelben


Éles szavakkal bírálta a jobboldali Klaus Iohannis román államfő csütörtökön a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőit, amiért egy “titokban előkészített látogatáson, felhatalmazás nélkül” tárgyalnak Izraelben.

Az országa külpolitikájában meghatározó szerepet játszó román államfő azt mondta: Viorica Dancila miniszterelnök alig néhány órával elutazása előtt jelentette be izraeli látogatását, arról pedig, hogy Liviu Dragnea, a PSD elnöke is Izraelbe utazik, csak utólag szerzett tudomást. “Ki tudja, milyen titkos megállapodást köt (Dragnea) a zsidókkal, … talán a tükörrel konzultált” – mondta ironikusan Iohannis.

Az elnök leszögezte: Dancila kizárólag a kormánya nevében beszélt az izraeli vezetőkkel, nem pedig Románia nevében. Hozzátette, ennél is jobban aggasztja az a “titokmánia”, amivel izraeli útjukat megszervezték. Az elnök kifejezte reményét: lesz Drageában annyi “jóérzés”, hogy legalább hazatérése után elmondja polgártársainak, “mit kerestek ott”.

A múlt héten a PSD elnöke – mint utóbb kiderült az államfő megkérdezése nélkül – bejelentette, hogy Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.

Dragnea a múlt csütörtökön egy televíziós műsorban – Viorica Dancila kormányfőt is megelőzve – a román vezetők közül elsőként beszélt eldöntött tényként arról, hogy Bukarest is követi az Egyesült Államok példáját. Utóbb Dancila is igazolta Dragnea bejelentését, miszerint a bukaresti kormány memorandumot fogadott el arról, hogy Románia megkezdi az eljárást izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ügyében, de hozzátette: a dokumentum titkos, nem közölhet részleteket róla.

Másnap az elnöki hivatal jelezte, hogy Iohanisszal nem konzultáltak erről, és az elnök elhamarkodottnak, illetve a nemzetközi jog megsértésének tartja a döntést. A kényes külpolitikai ügyben belpolitikai törésvonalak mentén kialakult vitát a bukaresti külügyminisztérium egy közleménnyel próbálta elsimítani, miszerint egyelőre az “alapos elemzést” kezdte meg a bukaresti kormány Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk