Az EU-nak jobban meg kell hallania az állam nélküli népcsoportok hangját


A regionális öntudatok európai erősödéséről tartottak pódiumbeszélgetést szerda délután Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében flamand, baszk, bajor, a dél-angliai Cornwall régióbeli korni és erdélyi magyar politikusok, szakértők részvételével.

Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) pártigazgatója az általa viselt Szekler land – under construction (Székelyföld – fejesztés alatt) feliratú pólóra mutatva jelentette ki, hogy Európa számos régiója törekszik nagyobb önállóságra. Úgy vélte: az Európai Unióból történő kilépésről tartott brit népszavazás felgyorsíthatja az önállósodási folyamatokat. Valószínűsítette, hogy 2017-ben újabb népszavazást tartanak Skóciában a függetlenedésről, és az Egyesült Királyságnak egy időben kell az elszakadásról tárgyalnia Brüsszellel és Edinburgh-val. A flamand politikus azt sem tartotta kizártnak, hogy Észak-Írország is kiválik az Egyesült Királyságból, és egyesül Írországgal.

Az EFA igazgatója szerint az EU-nak jobban meg kell hallania az állam nélküli népcsoportok hangját. Úgy vélte, nemcsak az államok Európájára van szükség, hanem a közösségek, a régiók Európájára is.

Az európai helyi identitások megerősödését nyugtázta Jose Mari Etxebarria, a spanyolországi Baszk Nemzeti Párt külügyi bizottságának a tagja is előadásában. A politikus a globalizmusra adott válaszként megjelenő populizmust is veszélyesnek tartotta. Úgy vélte, Európa minden nemzetének, népcsoportjának büszkének kell lennie a kultúrájára, és harcolnia kell a jogaiért. Hozzátette, az erdélyi magyarok a baszkok szolidaritását élvezhetik jogköveteléseikben.

Joanie Willett az angliai Cornwall régióban levő Exeteri Egyetem tanára a korni nemzeti közösség öntudatra ébredéséről beszélt. Mint elmondta, a korni nyelv újraélesztése, a korni öntudat megerősítése gazdasági felemelkedést is eredményezett az Egyesült Királyság legszegényebb régiójában.

Harold Amann a németországi Bajorország függetlenségéért küzdő Bajorország Párt sajtófőnöke úgy vélte, a nagy államok inkább a birodalmakhoz hasonlítanak, nem alkalmasak a demokrácia kiteljesítésére. Szerinte a nemzetállamok bűnt követnek el, amikor egységesítik a kultúrát.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint az Európai Uniónak, és tagállamainak azt kellene felismerniük, hogy mindenki erősebb lesz a közösségek és a régiók megerősödése által. “Európa akkor lehet erős, ha erős országok, erős nemzetek erős régiók szövetségeként működik. Nem lesz erős, ha egyik nemzet a másik nemzet elnyomása révén akarja céljait elérni”- jelentette ki a politikus.

“Mi Európát gazdagító régió akarunk lenni, ezért tekintünk példaként azokra az országokra, amelyek a közösségi alkotókedvet fölhajtó erőként kezelik” – utalt a székelyföldi autonómiatörekvésekre az EMNP elnöke, megjegyezvén, hogy Romániában gyakran biztonsági kockázatként tekintenek a magyarságra. Szerinte ez a rossz megközelítés eredményezi többek között azt, hogy az ország képtelen a megújulásra, hogy 26 évvel a rendszerváltozás után sem köti össze autópálya Bukarestet Nyugat-Európával.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk