Nem kérdés, hogy Magyarországnak támogatnia kell a kárpát-medencei felsőoktatást


Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint a fogyó diáklétszámmal küzdő egyetemek a felnőttoktatás felé történő nyitással javíthatnának egyre nehezebb gazdasági helyzetükön.

A biztos a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) kárpát-medencei felsőoktatásról szóló pódiumbeszélgetésén fejtette ki nézeteit. Kijelentette: ma az egyetemek egymással vívnak csatát azért, hogy megszólítsák a középiskolát végzettek egyre gyérebb generációit. Ha az idősebb generációkhoz tartozó tanulni vágyókat is megszólítanák, olyan hallgatókat találnának, akik motiváltabbak a fiataloknál, és készek lennének fizetni is a szolgáltatásként kapott tudásért.

Aáry-Tamás Lajos szerint nem kérdés, hogy Magyarországnak támogatnia kell a kárpát-medencei felsőoktatást.

A pódiumbeszélgetésen Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora többek között arról számolt be, hogy évről-évre egyre több olyan ukrán fiatal is jelentkezik a magyar tannyelvű tanintézetbe, akiknek távlati céljuk a Magyarországra való áttelepülés. A jelenséget nem tartotta rossznak, mert szerinte Magyarországnak is pótolnia kell azokat, akik elvándoroltak az országból.

Markó Bálint, a kolozsvári román, magyar és német nyelvű Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese szerint nemcsak nyugat felé vándorolnak a fiatalok. Jelenségként mutatta be, hogy a Romániából egykor Nyugat-Európába elvándorolt szülők gyermekei visszajönnek tanulni a romániai egyetemekre.

Flóra Gábor, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektorhelyettese sérelmezte, hogy a román állam még mindig nem vállal részt a Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fenntartásában, holott ezek az intézmények a Romániában adót fizető erdélyi magyarok számára végeznek közszolgálatot.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet a magyar állam tartja fenn.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk