Házi őrizetbe helyezték Maros megye főtanfelügyelőjét


A Maros Megyei Törvényszék elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) javaslatát, hogy Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelőt, a II. Rákóczy Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium létrehozásával kapcsolatban hivatali visszaélés és funkció bitorlása gyanújával helyezzék előzetes letartóztatásba és elrendelte házi őrizetbe vételét.

A rendelkezés nem jogerős.

Ugyanabban az ügyben hatósági ellenőrzés alá vonták és bűnvádi eljárást indítottak Tamási Zsolt-József, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatója ellen hivatali visszaélés gyanújával.

A vádhatóság szerint a 2014. július 29-ei ülésén a marosvásárhelyi tanács 1.500.000 lej kiutalását szavazta meg annak az épületnek a felújítására, amelyben az Unirea Főgimnázium működik, azzal a feltétellel, hogy létrehozzák a római katolikus teológiai profilú gimnáziumot. A határozatot a Maros Megyei Tanfelügyelőséggel is ismertették, és az ügyészek szerint Someşan akkor azt állította, hogy a tanügyminisztérium jóváhagyta egy új líceum létrehozását.

A tanfelügyelőség igazgatótanácsa egyhangúan megadta a Római Katolikus Teológiai Líceum alapítására vonatkozó engedélyt.

A DNA szerint azonban a tanügyminisztérium semmilyen formában nem adott helyt az oktatási intézmény létrehozására vonatkozó kérelemnek. Someşan Ştefan 2014. szeptember 12-én főtanfelügyelői minőségében, az érvényben lévő jogszabályok áthágásával, határozatot bocsátott ki, amelynek értelmében a 2014-2015-ös tanévtől kezdődően megalakul a Római Katolikus Teológiai Gimnázium. Ugyanazon a napon a főtanfelügyelő Tamási Zsolt-Józsefet nevezte ki az újonnan létesült oktatási intézmény igazgatójának.

Négy nappal később a marosvásárhelyi városi tanács kérte a tanfelügyelőségtől a szükséges jóváhagyások bemutatását, de mivel ezek nem voltak meg, Ştefan Someşan meghosszabbította a líceum bejegyeztetésének és az igazgató kinevezésének határidejét, állítják az ügyészek.

A tanfelügyelőség 2015 januárjában küldte át a polgármesteri hivatalnak a városban működő iskolák működési engedélyeztetéséről kiállított táblázatot a 2015-2016-ös tanévre, ennek 3. pontjában szerepel a Római Katolikus Teológiai Gimnázum. Az ügyészek szerint azonban a tanfelügyelőség igazgatótanácsának nem lett volna szabad jóváhagynia a katolikus líceum engedélyét, mert a kérvényben nem voltak pontos adatok ennek létrehozásáról, a tanulók számáról, az iskola profiljáról és az intézmény struktúrájáról.

2015 augusztusában Someşan anélkül rendelkezett a Római Katolikus Teológiai Gimnázium létrehozásáról és az Unirea Főgimnázium egyes osztályainak átadásról az új intézménynek, hogy erre nem volt hatásköre – állítják az ügyészek. Ily módon Someşan Ştefan és Tamási Zsolt-József gyanúsítottak a 2015 – 2016 és 2016 – 2017-es tanévekre a törvény megszegésével engedték és engedik továbbra is a Római Katolikus Teológiai Gimnázium működését, noha tisztában vannak vele, hogy az intézményt nem akkreditálta a minisztérium.

A vádhatóság hozzáteszi, hogy a líceum létrehozásáról szóló 2014. szeptemberi tanácsi határozatot a Maros megyei prefektúra megtámadta a közigazgatási bíróságon, ennek a Maros Megyei Törvényszék helyt adott, és 2015 márciusában elrendelte a határozat visszavonását. A döntést a Marosvásárhelyi Táblabíróság 2016. február 3-i határozatában megerősítette.

Augusztusban a tanügyminiszter ellenőrző testülete vizsgálódott a helyszínen ebben az ügyben.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk