Hír: nem lesz kötelező a Covid-igazolvány!


Nem teszik kötelezővé a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetését, jelentette be szerdán az egészségügyi miniszter, miután találkozott az állami népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat vezetőjével.

Alexandru Rafila szerint politikai megfontolásból mondtak le a javaslat életbe léptetéséről, miután a nagykoalíciós pártok vezetői a kérdésben egyeztettek az államfővel. A tárcavezető sajnálatosnak nevezte, hogy elálltak az elképzeléstől, ugyanis szerinte a tanúsítvány elfogadásával csökkentették volna a kórházakra nehezedő nyomást az Omicron variáns agresszív terjeszkedése által várható ötödik hullámban.

Emlékeztetett: a negyedik hullámban

nálunk volt a legmagasabb a halálozási arány az EU-ban, a fertőzött betegek 3%-a elhunyt,

és akik egyéb betegségekben szenvednek, azok is érintettek voltak, hiszen korlátozott mértékben fértek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

A miniszter kijelentette: azt akarják, hogy ez ne ismétlődhessen meg.

Mindenképpen el kívánnák kerülni a kijárási korlátozások újbóli bevezetését, az iskolabezárásokat, és azt szeretnék, hogy a lehető legkevesebb halálesetet követelje a betegség a pandémia következő szakaszában.

Ehhez a hatóságoknak minden eszközzel rendelkezniük kellene, azonban

jelenleg csak az úgynevezett népegészségügyi intézkedések hatályosak, amelyek a távolságtartásra, valamint a védőmaszk használatára vonatkoznak.

Ezért megoldást kell találniuk az oltáskampány lendületének újraélesztésére, hiteles és hozzáférhető információk révén – tette hozzá Alexandru Rafila.

A közegészségügyi intézet vezetője szerint a koronavírus-járvány ötödik hulláma hamarabb elérheti Romániát, mint előzetesen számították.

A január közepére várt csúcson pedig akár 25 ezren is megfertőződhetnek majd naponta

– hívta fel a figyelmet Adriana Pistol.

Hozzátette: a lakosság 60%-a sebezhető, ugyanis ennyien nincsenek beoltva. A legoptimistább forgatókönyv szerint is az intenzív osztályokon 33 napon belül elfoglalják mind az 1500 ágyat, ami jelentős nyomást gyakorol majd a betegápoló intézményekre. A Covid-19 tanúsítvány bevezetésével szerinte a növekedési ütem enyhébben emelkedő görbét eredményezett volna, ezért sajnálatos, hogy politikai megfontolásból elvetették annak alkalmazását – mondta még a közegészségügyi intézet vezetője.

A két illetékes ismételten felhívta a lakosság figyelmét az oltás fontosságára, mert azzal elejét lehet venni a betegség súlyos formáinak kialakulását és az elhalálozást. Létfontosságúnak nevezték a távolságtartási intézkedések betartását, egyúttal kijelentették, hogy

bátorítják a rendszeres tesztelést és a folyamatos kapcsolattartást a háziorvossal.

Csak az ő javaslatára kezdjünk antibiotikus vagy vírusellenes kezelést, hívták fel a figyelmet.

A munkáltatóknak azt javasolták, hogy folyamatosan figyeljék alkalmazottaik egészségi állapotát, a váltások közé iktassanak be szünetet, ösztönözzék a távmunkát, a munkahelyen mindig álljanak rendelkezésre fertőtlenítőszerek és maszkok, ugyanakkor ösztönözzék dolgozóikat, hogy aki még nem tette, oltassa be magát.

  • Fotó: EU
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk