Paxlovid: Németország bezsákol


Németország egymillió darab COVID-ellenes tablettát vásárolt a Pfizertől, jelentette be a berlini egészségügyi miniszter.

Az első Paxlovid-szállítmányok januárban érkeznek – mondta Karl Lauterbach, hozzátéve, hogy a gyógyszer nagyon ígéretesnek tűnik, és azt várják tőle, hogy használatával sok súlyos eset kialakulását megelőzhetik az intenzív osztályokon. A gyógyszer olyan összetevőt tartalmaz, amely gátló hatással van a SARS-CoV-2 fehérjéjére, és csökkenti a vírus önreprodukáló képességét.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) nem sokkal karácsony előtt sürgősségi rendben engedélyezte a Pfizer által kifejlesztett COVID-tabletta használatát. A német miniszter azt mondta, országa is jóváhagyja a szer használatát, amelyből naponta kétszer három tablettát kell bevenni öt napig.

Bár az olyan gyógyszereket, mint a Paxlovid, a szakértők a COVID-19 elleni küzdelem létfontosságú eszközének tartják, ezek sokkal drágábbak és gyakran nehezebb beadni, mint a vakcinákat – írta jelentésében a Mediafax hírügynökség.

Németországban hétfőn kb. 491 ezer adag oltást adtak be, aminek eredményeként a beoltottsági arány meghaladta a 70%-ot a Robert Koch Intézet szerint. Ez azt jelenti, hogy 59 millió ember kapott két adag vakcinát vagy egy adag Johnson & Johnson szérumot. Ezenkívül legalább 30,4 millió ember kapott emlékeztető – harmadik vagy második – adagot, ami a lakosság 36,6%-át jelenti.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk