Káosz a koronavírussal fertőzött kórházban


Büntetőjogi eljárást indított az ügyészség, miután a Szucsáva megyei kórházban az egészségügyi személyzet 52 tagja – orvosok és ápolók egyaránt – pozitív koronavírus-tesztet produkált. Egy orvos felvette a kapcsolatot a helyzetről részletesen beszámoló Libertatea című lappal a keddre virradó éjszakán, hogy felhívja a figyelmet: ha a betegeket anélkül küldik haza vagy egy másik kórházba, hogy nem tesztelik őket, azzal kiterjesztik a járványt és két másik moldvai kórház, a foksányi és a radóci fekvőbetegápoló intézet működését is ellehetetlenítik.

Az éjszaka közepén telefonált a Libertatea újságírójának a Szucsáva Megyei Kórház egyik orvosa. A kilétének titokban tartását kérő szakember arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a kórházban nem tartják be a COVID-19-eljárási protokollt, ami országosan drámai helyzethez vezethet.

– Doktor úr, mi történik a Szucsáva megyei kórházban?

– Semmi jó nem történik. Teljesen hiányzik a stratégia, ezért döntöttem úgy, hogy kapcsolatba lépek a sajtóval, hogy az Egészségügyi Minisztérium értesüljön a helyzetről, és mentsék, ami még menthető.

– Tegnap bejelentették, hogy a kórházat bezárják fertőtlenítés céljával, majd koronavírussal fertőzött betegek kezelésére alakítják át.

– Valóban, ez a hivatalos verzió, csakhogy az odavezető út hosszú és nehézkes. Ha tiszteletben tartották volna az eljárási módszert, valamennyi egészségügyi szakembert és kórházi dolgozót karanténba kellett volna helyezni, hogy mások megfertőzésének kockázatát nullára csökkentsék. Amikor több mint 50-en produkálnak pozitív tesztet az ápolók és az orvosok közül, akkor feltételeznünk kell, hogy a kórházban mindenki megfertőződött.

De hétfőn csak néhányuktól vettek mintát, mert a tesztek elfogytak, így mindenkit elküldtek, egyeseket vissza az osztályukra, másokat haza, elszigeteltségbe.

„A Gerota Kórházban helyesen jártak el“

– A Gerota Kórház korábban kisebb válságon ment át, az ápolókat és az orvosokat karanténba helyezték!

– Ott helyesen jártak el, így nem merült fel a veszély, hogy megfertőzik a családjukat. Nálunk csak egyesek maradtak otthon, házi elkülönítésben, de szinte mindenkinek van családja. A többiek pedig továbbra is bejárnak a kórházba, mert bár azt mondták, hogy hoznak más orvosokat és ápolókat a helyettesítésünkre, ezt nem lehet egyik napról a másikra megtenni. A betegek is a kórházban vannak.

– Esetükben is felmerült a gyanú, hogy megfertőződtek, hiszen kapcsolatba kerültek azokkal az orvosokkal, akik vírushordozók?

– Pontosan. Egyeseket pedig úgy engednek ki a kórházból, hogy nem tesztelik őket! És viszik haza a családjuknak a vírust… Mások átkerülnek Foksányba vagy Radócra. Ha nem különítik el őket legalább 14 napig, akkor az a két kórház is veszélybe kerül!

– Gondolja, hogy nem lesznek elkülönítve?

– A megyében csak egy olyan mobil elkülönítő van, amellyel szállítani lehet. Tudom, mert az idegsebészeti osztály egyik orvosa ma kérte, hogy vigyenek át a fertőzőre egy beteget, akinek gyorsan romlik az állapota, és a röntgen koronavírus-fertőzésre utaló jeleket mutatott ki a tüdejében. 8 órát várt, amíg az elkülönítő berendezés megérkezett. Most megtudtam, hogy a szerkezetnek nincsenek csereszűrői. Gondolja valaki, hogy ilyen körülmények között a betegek átszállítása az izolációs protokollok szerint történik?

– Megkezdődött a járványügyi vizsgálat?

– Milyen vizsgálat? További járványügyi vizsgálatokat nem lehet elvégezni, de legalább azokat el kellene különíteni az eljárási rendnek megfelelően, akikről lehetségesnek tartjuk, hogy megfertőződtek – azaz az orvosi személyzetet és a betegeket. Ma felhívtuk az egészségügyi igazgatóságot, hogy megkérdezzük az ott lévő szakembereket, hogyan kell eljárni a mi esetünkben meg a betegekében.

Hetvenszer telefonáltam, amíg szabad vonalat kaptam. Beszéltem az epidemiológussal. Teljesen meghaladja őket a helyzet.

Őszintén mondom, ennek a káosznak súlyos következményei lesznek 10-14 nap múlva, amikor a fertőzések száma robbanásszerűen megnő majd Szucsávában. Félek még csak gondolni is rá, de azt hiszem, hogy Szucsáva Románia Lombardiájává válik.

„Jeleznem kell, hogy baj van“

– Ön teszteltette magát?

– Igen. Megkaptam a lehetőséget, mielőtt a mintaelemzési lehetőségünk megszűnt volna. Más kollégáimnak nem volt szerencséjük. Úgy értettem, hogy a következő napokban kapunk még teszteket.

– Bejár a kórházba?

– Nem. Elkülönítettem magamat otthon, hogy ne kockáztassam, hogy megfertőzzek másokat, különösen a betegeket, akik egyébként is sebezhetők. De jeleznem kell, hogy van, hogy az Egészségügyi Minisztérium gyors megoldást találjon. Egy dolog bejelenteni a televízióban, hogy a kórházat bezárják, hogy helyettesítik az orvosi személyzetet, és más dolog, amit a helyszínen tapasztalunk.

Egészségügyi szakemberek és betegek százairól beszélünk, akik mind fertőzésgyanúsak, akik nincsenek karanténban vagy elkülönítve. Mindenki saját kontóra kell megoldást találjon. Borzasztó…

A newsbucovina.ro helyi kiadvány szerint az ügyészek visszamenőleges hatállyal büntetőjogi eljárást indítottak kedden a koronavírusfertőzések miatt a Szucsáva megyei kórházban a betegség leküzdésének megakadályozásáért és hivatalköri visszaélésért.

Kapcsolódó anyagaink:

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk