Koronavírus. Egy falusi üzlettől vásárol az állam 875 ezer védőmaszkot 11,5 millió euróért


Egy cigarettával, kávéval és borral kereskedő falusi üzlettől rendel a román állam 875 ezer darab védőmaszkot, hívta fel a figyelmet a Gândul. Képünk illusztráció.

A lap felfedezte, hogy a milliomos Nelu Iordache nevéhez (korábban a BLUE AIR vagy a ROMSTRADE társaságok révén részesült állami megrendelésekben) köthető társaság 11,5 millió eurós szerződést kapott közpénzből, hogy 875.000 védőmaszkot szállítson le az államnak.

A lap azt írja: előzetes vizsgálataik azt mutatják, hogy a ROMWINE & COFEE gazdasági társaság, amelynek egyetlen tulajdonosa Maria Cristian, egy évvel ezelőtt, 2019 márciusában jött létre. Székhelye a Gyurgyevó megyei Uzunu faluban van. A Gândul emlékeztet, hogy

„ebben a megyében működnek azok a cégek, amelyek az utóbb korrupció miatt letartóztatott Nelu Iordache kapcsolatai révén a román állam <<nagylelkű>> szerződéseiből részesültek.”

A Központi Beszerzési Nemzeti Hivatal dokumentumából kitűnik, hogy a ROMWINE & COFEE cégnek ítélték oda a szerződést, amelynek összesített értéke több mint 56 millió lej.

A lap beszámolójában megjegyzi, hogy a ROMWINE & COFEE társaságot eddig nem keverték semmiféle „kombinációba”, és olyan cégnek tűnik,  amelyet eddig kifejezetten piaci kereskedelem céljával használtak.

A kereskedelmi nyilvántartásban úgy szerepel, hogy élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalmazásával foglalkozik standokon, kioszkokban és piacokon, de ez nem bizonyult akadálynak abban, hogy hozzájusson a 11,5 millió eurós megaszerződéshez, zárja cikkét a Gândul.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk