Koronavírus. Rémisztő kilátások a kórházakban


Kemény hangú figyelmeztetés a COVID-19 okozta romániai válságban: „óriási veszélyt jelentenek a betegekre nézve a romániai kórházak intenzív terápiás szekcióinak multidrog-rezisztens mikrobái!” A 23 évi, hollandiai szakmai gyakorlattal rendelkező orvos, Ramona Ionescu mondja ezt, aki a Brassó megyei tanács március 12-én ülésén lemondott az ottani fertőző kórház vezetői tisztségéről. Azután tett így, miután rájött, hogy „a koronavírus járványra való felkészülés során nem a megoldást kereső vitákra került a hangsúly, hanem arra, hogy a hatóságok legyenek naprakészek a jelentéseikkel“, derül ki a Libertatea interjújából.

Az utóbbi napokban sok orvos kezdett beszélni a román egészségügyi rendszer nagy problémáiról, nemcsak a felszereltség, de a szervezettség és a hozzáállás problémáiról is. A legtöbben azonban azt kérték, hogy amit elmondanak, azt kilétük felfedése nélkül hozzák nyilvánosságra. Ramona Ionescu ettől eltérően nevét vállalva osztotta meg álláspontját. A fertőző-betegségek szakorvosa otthonában tartózkodik, mert nincs jól: „egészségem egy éve romlik, és nem jön helyre“, de úgy döntött, hogy beszél a veszélyről, ami szerinte „a jövőben leselkedik ránk“.

Az orvos szerint a szakmai és tudományos megbeszélések hiánya miatt a világjárványra való felkészülés úgy történt, hogy „összehívtak“ és „nem volt párbeszéd“, „nem a megbeszélésekre fókuszáltunk, hanem a jelentések készítésére“. Ez egyébiránt társadalmunk nagy problémája, ahol a vezetők diktálnak. Ramona Ionescu szerint így futottak bele a mostani helyzetbe, elmulasztva a jobb felkészülést, nem állunk készen a „régi kórházakból származó” bakteriális fertőzések leküzdésére, ezzel koronavírussal fertőzött betegeket teszünk ki óriási kockázatnak. Az orvos javasolta egy fémszerkezetes sürgősségi kórház felépítését, amellyel minimalizálhatták volna a nozokomiális fertőzések kialakulásának veszélyét, azonban javaslata nem talált meghallgatásra.

„Brassóban nem tudták megmondani, hogy hány ventilátorunk van a megyében. Aztán a sajtóból tájékozódva megtudtam, hogy Romániában mintegy 1300 van az intenzív terápiás osztályokon, és további 1300 – nem tudni, hol. Nem számít, hány ventilátorunk van, nem elég.“

„Koronavírusos fertőzés esetén szükség van mechanikus szellőztetésre az intenzív terápián. Ennek során óriási kockázatot jelent az antibiotikumokkal szembeni mikrobiális rezisztencia, amelyekről a kórházainkban készült számos tanulmányban írtak.“

Március 26-áig 906 koronavírusos megbetegedés történt Romániában

„A legnagyobb kockázatot a bakteriális nozokomiális tüdőgyulladások gyors kialakulása okozza, felülfertőzéssel, szinte lehetetlen kezelni.“

– Jó napot, doktornő. Március 12-én lemondott a Brassó Megyei Fertőző Kórház igazgatói tisztségéből. Az Ön által vezetett intézmény egyike annak a hétnek, amelyek Romániában COVID-19 teszteket végeznek. Miért távozott?

– 2010-től orvosigazgatóként, 2015-től menedzserként dolgoztam. Ebben az időszakban a PCR-eszközt is használtam, amellyel a COVID-19 tesztet végzik. Próbáltam leszabályozni dolgokat, de amikor bevezettem az eljárási rendet a kórházban, mindenhonnan ellenállásba ütköztem. Beleértve a megyei tanácsot, a hatóságokat és az egyéb kórházakat. Sajnálom, tudom, mi fog történni az interjú után. Leírnak. Nagyra értékelem kollégáimat és a szakmát, de sokuknak nem tetszik majd, amit most mondok.

– Igaz-e, hogy a Fertőző Betegségek Kórházának vezetői posztjáról a megyei tanács ülésén mondott le?

– Igaz. Nem azért gyűltünk össze, hogy a járványhelyzetre készüljünk, hanem ezért, mert feldühítettük őket, hogy mi, a Fertőző Betegségek Kórházában túl sok analízist kértünk. Ha nem ez volt, akkor került valami más. Nézze, itt úgy szól a vita a COVID-19-ről: többször összehívtak, így hívják, amikor berendelnek, a prefektúra, a Vészhelyzeti Bizottság. De a kérdéseinkre, javaslatainkra nem válaszoltak.

– Milyen javaslatokra, tudna mondani egy példát?

– Egy ideje, még a járvány kitörése előtt, javasoltuk, hogy gondoljunk egy fémszerkezetes kórház gyors felépítésére. Mivel tanulmányainkból kiderül, mi van a Brassó Megyei Kórházban, milyen baktériumok tenyésznek ott.

„Inkább egy improvizált kórház intenzív terápiás osztályára vigyék be a koronavírusos betegeket, mint a gyógyszerek hatásának ellenálló mikrobákkal teli osztályainkra, nagyobb esélyük van a túlélésre.“

– És mi volt a hatóságok reakciója?

– Nem voltak beszélgetések, csak jelentések.

„Nem számít hány ventilátorunk van, nem elég“

– Miért adta fel? Mint fertőzőbeteg-orvos, az ország központjában az Öné volt a legfontosabb pozíció.

– Ön szerint ez volt az első harcom? Már 2003-ban megpróbáltuk dr. Dan Grigorescuval együtt bevezetni az első antibiotikum-recept-ellenőrzési programot egy romániai kórházban. Együttműködtem ugyanakkor az USA kutatóival a Brassó Megyei Kórházban izolált Staphylococcus aureus törzsek mikrobiális rezisztencia-vizsgálatai során. 2005-ben a kollégák ezzel az antibiotikum-programmal példáloztak és vágták a fejemhez, hogy Dan Grigorescut elbocsássa a Brassó megyei tanács a Sürgősségi Megyei Klinikai Kórház igazgatói posztjáról. De hogy lássa, mennyire időszerű volt: az ilyen programok most kötelezőek az Egészségügyi Minisztérium 2016. évi 1101-es rendelete alapján.

„A brassói megyei kórházat azóta folyamatosan felújítják; ha Hollandiában mutatják ki a mikrobiális rezisztencia problémáit, az egész épületet lebontották volna, és újat építettek volna a helyére.“

– De ez itt nem Hollandia. Nincsenek olyan lehetőségeink, mint nekik.

– Való igaz, de nem csak a pénzről beszélünk. Térjünk vissza a COVID-19-hez. Hozzáállásról, felelősségről beszélünk. Mindig azt kérdeztem: hány ventilátorunk van? Nem válaszoltak. Most már mindenki látja, mennyire fontosak. És még fontosabbak lesznek. Úgy értettem, hogy most országosan mindenütt vásárolják. Nagyon jó, hogy ez történik. Nem számít, hány ventilátorunk van, úgy sem elég.

„Hiába viszel új ventilátorokat a baktériumokkal teli régi kórházakba! Szomorú lesz, legalább is ami Brassót illeti“

– Tavaly megjelent dr. Daniela Neculoiu és a brassói Transilvania Egyetem munkacsoportjának az újabb molekuláris biológiai tanulmánya (REZBIN). Riasztó dolgok derültek ki belőle mikrobiális tekintetben! Még ha át is helyeznék az intenzív terápiás ágyakat és a mechanikus ventilátorokat a kórház másik részébe, az sem szüntetné meg a kockázatot, esetleg ideig-óráig csökkentené.

„Amit Kolozsváron tettek a Polaris Kórházzal, az számomra nagyon jó ötletnek tűnik“

– Csak Brassóról beszél?

– Itt készítettem és innen idéztem tanulmányokat, de mindannyian tudjuk, mi a helyzet az országban. Az intenzív terápiás osztályok tele vannak a több gyógyszernek ellenálló mikrobákkal. A kockázatot a gyorsan fejlődő nosokomiális tüdőgyulladás jelenti, amelyet egyébként a testben a COVID-19 is okoz.

– Mondta valakinek, hogy a Colectiv-ügy (a bukaresti klubban összeégett emberek a kórházakban megfertőződtek – a szerk.) után a dolgok nem változtak?

– Persze! Mi, fertőzőbeteg-orvosok folyamatosan konzultálunk egymással. És azt mondjuk, amit látunk, ne higgye, hogy ezekről nem évek óta beszélünk.

– Milyen megoldások lennének ebben a pillanatban?

– Láttam, amit Kolozsváron tettek, megvásárolták a Polaris magánkórházat, számomra ez nagyon jó ötlet. Új gyógyító kórház, nincs mikrobiális terhelés, mint a régi kórházakban.

Szalon a kolozsvári Polaris magánkórházból. Fotó: PolarisMedical.ro

– Ön egyike az egyik legismertebb fertőzőbeteg-orvosoknak Romániában. Komolyan gondolja, hogy most félreáll?

– Sajnálom, hogy az egészségem nem engedi meg részt venni olyan harcokban, amelyekben 17 éve küzdök. Nem csak az én ötleteim voltak, nem szeretnék ékeskedni velük. Neves amerikai és holland professzorok és kutatók felügyelete alatt dolgoztam, és megpróbáltam megvalósítani ezt a népszerűtlen programot az antibiotikumok felírásának korlátozására hazám egyik multidiszciplináris kórházában.

„Mind itt vagyunk, mindannyian páciensek vagyunk“

– De most mindannyian valami rettenetesen megyünk át.

– Remélem, hogy akik most a brassói Fertőző Kórházban dolgoznak, hatékonyabbak lesznek, mint nekem sikerült lennem. Nem azért léptem fel ellenzőként, hogy a lázadás megtestesítője legyek, hanem hogy felvessek egy olyan problémát, amelyet közösen kell megoldanunk.

– Egy kérdésünk még van: március 13-án bűnvádi eljárással és börtönnel fenyegették meg a kórházi személyzetet, amennyiben a COVID-19-ről nyilvánosan beszélnek. Tud valamit róla?

– Nem. Március 12-én lemondtam. De van még valami, amit el szeretnék mondani: a kórházakban procedúra nélkül nem megy! Remélem, hogy tiszteletben tartják őket. Mind itt vagyunk, mindannyian páciensek vagyunk.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk