Újabb “szakmai” vizsgálat indult az ügyészségi vezetők munkájával kapcsolatban


Újabb vizsgálatot kezdeményezett Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfőn az ügyészségi vezetők “menedzseri tevékenységének” kiértékelésére, miután két hete a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főnökét, Laura Codruta Kövesit lejárató hangfelvételeket tett közzé a kormányon lévő Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló Romania TV hírtelevízió.

Miután saját hatáskörben végzett korábbi vizsgálata nyomán márciusban Toader arra a következtetésre jutott, hogy “nem időszerű” az ügyészségi vezetők elmozdítása, most a – bírák és ügyészek szakmai testületeként működő – Legfelsőbb Bírói Tanács igazságszolgáltatási felügyeletétől kért “szakmai” értékelést.

A tisztségében frissen megerősített Tudorel Toader igazságügyi miniszter kérésének eleget téve az igazságszolgáltatási felügyelet hétfőn bejelentette: megkezdte a vizsgálatot mind a DNA, mind a legfőbb ügyészség “vezetői hatékonyságának” ellenőrzése érdekében.

Toader szerint a vizsgálat nem sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét, az eljáró ügyész döntéseit senki sem kérdőjelezheti meg egy-egy konkrét esetben, de fontos, hogy az igazságszolgáltatás ne legyen “szelektív”, ezért megnézik, hogy a feljelentések sorrendjében indultak-e a bűnvádi vizsgálatok az egyes ügyekben.

A miniszter szerint örvendetes a DNA “eredményessége”, ami a korrupcióért bíróság elé állított és elítélt vádlottak nagy számát illeti, de “cseppet sem vet jó fényt” az igazságszolgáltatásra, az érintettek számára pedig egyenesen “tragédia”, hogy egyre több embert igazságtalanul hurcolnak meg.

A bukaresti sajtó szerint – a túlkapásokkal és titkosszolgálati kötődésekkel vádolt – Kövesi aligha éli túl a DNA élén a leváltására irányuló újabb támadást. Eddig ugyanis főleg a DNA által meghurcolt politikustársadalom – elsősorban a szociálliberális kormányszövetség és Traian Basescu volt államfő – támadta, most azonban egy belső lázadás jeleit mutatja az, hogy a kiszivárogtatott hangfelvétel a DNA egy munkaértekezletén készült.

A hangfelvételeken a beosztottai teljesítményével elégedetlen Kövesi hatékonyabb munkát és több “fontos” ügyet követel a DNA ügyészeitől, azt fejtegeti, hogy legalább egy újabb miniszter lebuktatására vagy más fontos ügyre van szükség ahhoz, hogy azok, akik nyilvánosan támadják a DNA-t, ne “másszanak rá” a vádhatóságra. Az egyik hangfelvételen Kövesi – az azóta leváltott Sorin Grindeanura utalva – kijelenti: azt szeretné, ha a DNA “eljutna a miniszterelnökig” egy gyanús ingatlan-visszaszolgáltatási ügyben.

Kövesi nem tagadta, hogy az ő hangja hallatszik a felvételen, de azt állította, hogy a felvételt megvágták és szavai közé olyan kifejezéseket “ékeltek be” utólag, amelyek teljesen kiforgatják mondandója értelmét.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk