A román jelzáloghitelek két százalékát érinti a törlesztést kiváltó ingatlanátadás


Eddig 1,13 milliárd lej értékű ingatlanhitel tulajdonosai jelezték, hogy törlesztési kötelezettségeik teljesítése helyett átadnák az ingatlanfedezetet a hitelező banknak, ez a lakossági hitelállomány 1 százalékát, illetve a jelzálogpiaci állomány két százalékát érinti – közölte hétfőn Mugur Isarescu, a román nemzeti bank kormányzója.

A törlesztést kiváltó ingatlanátadást egy május közepétől hatályos törvény tette lehetővé Romániában. A jegybank kormányzója szerint a hitelesek 3900 ingatlanhitel esetében értesítették bankjukat arról, hogy élni akarnak a törvény adta lehetőséggel, csaknem kétharmaduknál az adósságteher meghaladja a fedezet piaci értékét. A törlesztés helyett inkább lakásukról lemondó hitelesek csaknem fele svájci frankban adósodott el.

A bankok korábban hevesen ellenezték a törvény elfogadását, azt állítva, hogy az alapjaiban fogja megrengetni a román hitelpiacot. Megnövekedett kockázataikra hivatkozva már a törvény hatályba lépése előtt a korábban szokásos 15 százalékról 30-35 százalékra emelték a jelzáloghitel folyósításához megkövetelt önrészt, ami aztán a hitelezés csaknem teljes lebénulásához vezetett.

Az ügyfelek idén valósággal megrohamozták az Első otthon nevű állami hitelgarancia-programot, amelynek révén az első lakásukat vásároló fiatalok alig 5 százalékos előleg befizetésével vehetnek fel kedvezményes jelzáloghitelt. A megnövekedett kereslet miatt a bukaresti kormány májusban 1,5 milliárd lejről 2 milliárd lejre növelte a lakásvásárlási program garanciakeretét, de az igényeket így sem tudta kielégíteni.

Miután kiderült, hogy az ingatlanátadás törvénye mégsem okoz “rendszerszintű válságot” a román bankpiacon, július folyamán több romániai bank is bejelentette, hogy 25, illetve 20 százalékra csökkenti az ingatlanhitelek önrészét.

Az ingatlanátadási törvény azt teszi lehetővé, hogy egy hiteles önként átadja a banknak az ingatlanfedezetet, és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától, akkor is, ha a korábban túlértékelt ingatlan ma már nem fedezi a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit. Eddig a törleszteni képtelen hiteleseken – a fedezetül szolgáló ingatlan elárverezése után – adósságuk fennmaradó részét is behajthatta a bank. A törvény hatálya alól kivonták az Első otthon programban felvett hiteleket.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk