Újságírók börtönben: Európa inkább hallgasson?


A világon sehol sem olyan szabad a sajtó, mint Törökországban a török államfő szerint. Recep Tayyip Erdogan erről azután beszélt, hogy személyét egyre több vád érte a sajtószabadság korlátozása miatt. „Egészen biztos vagyok abban, amit mondok“ – nyomatékosította bejelentését.

Törökországban két hete csaknem harminc újságírót letartóztattak az amerikai száműzetésben lévő iszlamista imám, Fehtullah Güllen támogatása miatt. Güllen korábban Erdogan politikai szövetségese volt, az őrizetbe vett újságírók az egyik legnagyobb török napilapnál, a vele rokonszenvező Zamannál dolgoztak. Erdogan azzal vádolja Güllent, hogy ő áll a köreiben elrendelt korrupciós vizsgálat mögött.
Isztambul, 2014. december 14. A Zaman főszerkesztőjét Ekrem Dumanli (középen) elviszi a terrorizmus-ellenes rendőrség
Az európai értékrend szerint ez elfogadhatatlan. Törökország EU-tag akar lenni, tehát nem járhat el ezzel az értékrenddel ellentétesen, reagált a történtekre az Európai Unió. „Az európaiak úgy tesznek nekünk szemrehányást, mintha ilyesmi náluk sohasem fordulna elő. Senki nem szólal meg, amikor Európában tartóztatnak le újságírókat“ – fogalmazott a török államfő. mediatica

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk