Utcán szült gyereket egy román hajléktalan Rómában – a Vatikán befogadja


A római Szent Péter tér szomszédságában hozta világra a gyermekét az olasz főváros utcáin élő román hajléktalan nő, akinek gyermekével együtt a Vatikán nyújt segítséget.

A 37 éves nő a Szent Péter tér oszlopcsarnokához közeli járdán feküdt a kartondobozokból kialakított fekhelyén, amikor megindult nála a szülés.

Az utcán szülő nőnek a Vatikán melletti olasz rendőrségen szolgáló rendőrnő sietett a segítségére és segített világra hozni a gyereket szerdára virradó éjszaka. Rendőrkollégái közben takarókat szereztek, hogy a nő és gyermeke ne fagyjanak meg a nullához közeli hőmérsékletben a mentő megérkezéséig. Az anyát és a 2,9 kilós újszülöttet a Vatikánhoz közeli Santo Spirito (Szentlélek) kórházba szállították.

A hajléktalan nőt a kórházban szerdán meglátogatta Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás. A Ferenc pápa nevében a római szegényeknek és hajléktalanoknak segítő érsek személyesen is ismeri az éjszakánként a Szent Péter tér közelében alvó nőt, akinek többször felajánlotta, hogy szállást adnak neki, de ezt a nő eddig mindig elutasította. Krajewski érsek bejelentette, hogy a Vatikán kész segítséget nyújtani: egy évre az anyát és gyermekét befogadják a Boldog Teréz anya nővérei működtette egyik római egyházi intézménybe.

Ferenc pápa megválasztása óta egyre több római hajléktalan éjszakázik a Szent Péter tér környékén a szabad ég alatt. Ugyanis tudják, hogy innen nem távolítják el őket.

A kétgyermekes rendőrnő, Maria Capone a dél-olaszországi Calabria tartományból került át szolgálatra Rómába az irgalmasságnak szentelt és november 20-ig tartó rendkívüli szentév időszakára, amelyben kiemelt a hatósági készültség.

A Szent Egyed közösség a római hajléktalanokkal kapcsolatos aggodalmának adott hangot. Kedden reggel Róma egy másik utcáján megfagyva találtak egy hajléktalan férfit, aki szintén román volt. A katolikus közösség szerint ez az irgalmasságnak szentelt szentévben elfogadhatatlan.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk