Hűlt helye a Maros/Fehér megye határát jelző, kétnyelvű táblának!


Nem sokáig hirdette kétnyelvű tábla Maros megye határában, hogy itt kezdődik Fehér megye: keddre virradóra eltűnt.

Mint arról beszámoltunk, Florin Roman Fehér megyei képviselő nehezményezte, hogy Maros és Fehér megye határára kétnyelvű megyetáblát helyeztek ki Fehér megye felirattal. A román politikus szerint ez illegálisan történt, mert Fehér megyében a magyarság aránya mindösszesen 5 százalék, miközben a közigazgatási törvény 20 százalékos arányhoz köti a kisebbségi nyelvű feliratozás lehetőségét.

A táblát azonban a Maros Megyei Tanács helyezte ki, elméletileg a megye területén – de mint utóbb kiderült, nem világos, hol húzódik a megyehatár, ezért a Fehér megyei útügy leszereltette azt.

A Maros megyei tanács hétfőn még azt közölte: a tábla Maros megye területén található, a megyében pedig a magyarság számaránya meghaladja a 20 százalékot, így elhelyezése teljesen törvényes. Elsőként Marius Pașcan Maros megyei szenátor adta hírül kedden, hogy a táblát a Maros megyei tanácselnök utasítására eltávolították, miután ő hivatalköri visszaéléssel vádolta meg az illetékes hatóságoknál Péter Ferencet, és felszólította a felirat eltávolítására.

A tanácselnök a maszol.ro-nak elmondta: 4000 régi helységnévtáblát és más tájékoztató táblát lecseréltek Maros megye területén az útkezelő igazgatóság alkalmazottai. Így került fel a „Fehér megye” feliratú tábla is, a régi, tönkrement tábla helyére. „Azt akartam, hogy a Maros megyén áthaladó autósok magyarul is tájékozódhassanak arról, hogy belépnek Fehér megyébe” – magyarázta.

Elismerte: megtörténhet, hogy a tábla Fehér megye területére került. „Az országban senkit nem érdekelnek, hogy pontosan hol húzódnak a megyehatárok. Most azonban a Maros megyei tanács kénytelen pontosan behatárolni a megyei közigazgatási területét. Miután ez megtörtént, a Fehér megyét jelző kétnyelvű tábla újra felkerül, ezúttal Maros megye területére” – ígérte Péter Ferenc.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk