Székely szabadság napja: íme, a petíció tartalma, amelyet benyújtanak a prefektúrához


Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács


A területi autonómiaigényt megfogalmazó petíciót idén is benyújtják a Maros megyei prefektúrára a székely szabadság napjának résztvevői.

László György, a székely szabadság napjának szervezője pénteken az AGERPRES hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a petíció hasonló lesz a tavalyihoz, azzal a különbséggel, hogy idén kibővítik a római katolikus gimnázium ügyére vonatkozó ponttal.

A szervező elmondta, a székely szabadság napján nem csak a mártírokra emlékeznek a magyar közösség tagjai, hanem ez a szoldaritás napja is, valamint azoké a követeléseké, amelyek csakis a nemzeti önrendelkezés égisze alatt valósíthatók meg.

A petícióban felhívják a figyelmet arra, hogy Románia nem tart tiszteletben bizonyos, az Európai Unió és az Európa Tanács által megfogalmazott ajánlásokat, és figyelmen kívül hagyja saját állampolgárai óhaját.

A dokumentum szerint Székelyföld autonómiája biztosítaná a valódi és teljes egyenlőséget a székely-magyar őslakos közösség számára. Hivatkozik a Románia és Magyarország között megkötött kétoldali szerződésre is, különös hangsúllyal annak arra vonatkozó cikkelyére, miszerint a felek megígérik, hogy nem változtatják meg a nemzeti kisebbségek által lakott régiók etnikai összetételét.

A székely szabadság napjának pénteki ünnepségén részt vesz Tőkés László fideszes EP-képviselő, Aito Esteban Bravo, a Baszk Nemzeti Párt képviselője, Wouter Patho, az Európai Szabad Szövetség (EFA) alelnöke, és az EFA igazgatója, Günther Dauwen is.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk