Ezt kockáztatjuk, ha a PSD pártelnökét jelölik miniszterelnöknek


Amennyiben jogerősen elítélt személy fogja kormányozni az országot, Romániát teljesen elszigetelik majd nyugati partnerei – nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Nicuşor Dan.

Az alakulat tagja, Cristian Ghinea is osztja ezt a véleményt, és kifejezte reményét, hogy Klaus Iohannis államfő tartja magát egy korábbi bejelentéséhez, miszerint nem nevez ki miniszterelnöknek bűnvádi eljárás alá vont vagy jogerősen elítélt személyt.

Az USR választási eredményét értékelve Nicuşor Dan elmondta, jót tesz majd a romániai demokráciának, hogy olyan tagjai is lesznek a parlamentnek, akik eddig egyáltalán nem politizáltak. Becsléseik szerint 30 képviselői és 13 szenátori mandátuma lesz az alakulatnak, amely Bukarestben, illetve Kolozs, Szeben, Brassó és Temes megyében szerepelt a legjobban a vasárnapi választáson.

Sajtónyilatkozatában a pártelnöke beismerte, nem számított a Szociáldemokrata Párt ilyen nagy arányú győzelmére. Nicuşor Dan ugyanakkor hangoztatta, hogy az USR ajtaja továbbra is nyitva áll Dacian Cioloş jelenlegi miniszterelnök előtt.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk