Iohannis ellenlépésre készül


Klaus Iohannis államfő szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát az időközben európai főügyésszé választott Laura Codruta Kövesi ügyében, és felszólította az alkotmánybíróságot (CCR), hogy vizsgálja felül azt a 2018-ban hozott döntését, amelyben elrendelte Kövesi felmentését a korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről.

Az államfő szerint az EJEB döntése nyomán semmivé foszlott az alkotmánybíróság – korábbi vitatható határozatai miatt amúgy is megtépázott – hitele, és elkerülhetetlenné vált a CCR működésének felülvizsgálatát is magában foglaló alkotmányos reform.

Iohannis megjegyezte: a tavaly ősszel ellenzékbe kényszerített Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányzása idején három éven át az igazságszolgáltatás szétzilálásán munkálkodott olyan büntetőjogi törvénymódosítások által, amelyek

a bűnözőket védték a tisztességes emberekkel szemben.

Az elnök hozzátette: nem számít arra, hogy a DNA-főügyész eltávolításának értelmi szerzőjeként a PSD most sietne parlamenti vizsgálóbizottságot alakítani Kövesi emberi jogainak megsértése ügyében, de biztos benne, hogy a választók megbüntetik a szociáldemokratákat ezekért a súlyos vétségekért.

Ludovic Orban kormányfő, az államfőt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt sürgette, hogy

a CCR ismerje el nyilatkozatban és hivatalos formában is vétkét.

“Romániának hiteles alkotmánybíróságra van szüksége, nem olyan egyénekre, akik a PSD cinkosai. A PSD tehet arról, hogy Romániát meg nem érdemelt módon sarokba állította az EJEB. Azoknak a szociáldemokratáknak, akik Liviu Dragnea (volt PSD-elnök) ügyét szolgálva a jogállam és az igazságszolgáltatás függetlensége ellen harcoltak, távozniuk kell a közéletből” – jelentette ki a miniszterelnök.

Az igazságügyi tárca kedden közleményben jelezte: javasolni fogja, hogy

Románia hívja vissza a Velencei Bizottságból Tudorel Toader alkotmányjogászt,

aki 2018-ban igazságügyi miniszterként kezdeményezte és – a CCR határozata révén – az államfőnél is kikényszerítette a DNA-főügyész leváltását.

Valer Dorneanu, a CCR elnöke, volt szociáldemokrata házelnök szerint az EJEB döntése nem az alkotmánybíróságot bírálja, Ludovic Orban pedig már egy éve azt hajtogatja, hogy a taláros testület tagjai lejáratták magukat. A politikusokat semmi sem akadályozza meg abban, hogy módosítsák az alkotmánybíróság működéséről szóló törvényt – jegyezte meg Dorneanu.

Az EJEB kedden közzétett határozata szerint sérült Kövesi tisztességes tárgyaláshoz való joga, amikor az alkotmánybíróság döntésének eleget téve az államfő felmentette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről. A végzés megállapítja: Románia megsértette a főügyész véleménynyilvánítási szabadságát is, Kövesit ugyanis azért mentették fel, mert bírálta a korrupció büntetésével kapcsolatos törvénymódosításokat.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk