Két zárt kapus Forma-1-es Magyar Nagydíj a Hungaroringen?


A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint „eldöntött tényként kell kezelni”, hogy ha lesz is az idén Forma-1-es Magyar Nagydíj, azt csak zárt kapuk mögött lehet majd megrendezni. A Bild értesülése szerint ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt megtépázott Forma-1-es idényben két futamra is sor kerülhet a Hungaroringen.

A mogyoródi versenypályát működtető cég vezetője, Gyulay Zsolt az M1 aktuális csatornának azt nyilatkozta, hogy a világbajnokság irányítói jelenleg a július elejére tervezett Osztrák Nagydíjat készítik elő, és nagy valószínűséggel Magyarországon is arra kell készülni, amit Spielbergben meghatároznak. A magyar kormány csütörtökön döntött arról, hogy augusztus 15-ig meghosszabbítja a tömegrendezvények tiltására vonatkozó határozatot.

„Naponta, kétnaponta egyeztetünk a kereskedelmi jogokat birtokló Liberty Mediával, de minden futam esetében az az alaphelyzet, hogy az adott ország kormányának döntéseihez kell alkalmazkodni, a versenyhétvégék lebonyolítása mindenhol attól függ, hogy ott milyen a járványhelyzet” – mondta Gyulay Zsolt.

Hozzátette, bízik abban, hogy

Mogyoródon lehet majd F1-es futamot rendezni, „de hogy mikor és milyen körülmények között, az még teljesen bizonytalan”.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, napról napra változik a helyzet, most úgy tűnik, hogy a legjobb esetben Ausztriában kezdődhet el a világbajnoki sorozat július elején. „Az autó- és motorsportért felelős kormánybiztos, Palkovics László megerősítette, hogy a magyar kormány is szeretné, ha lenne a Hungaroringen Forma-1-es futam, de a rendezés protokollja kidolgozás alatt van” – tette hozzá.

A Forma-1 71. idénye a koronavírus-járvány miatt nem kezdődött el márciusban, és az eredetileg 22 futamosra tervezett sorozatból eddig tíz viadal maradt el. Legutóbb a június végére tervezett Francia Nagydíjat törölték, a mostani tervek szerint Ausztria után Nagy-Britannia, majd a Hungaroring következne. Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media közleményben jelezte, „egyre biztosabb” abban a tekintetben, hogy

július elején Ausztriában elkezdődhet a szezon.

A Bild szerint ugyanakkor Spielbergben, majd Silverstone-ban és a Hungaroringen is duplázna a mezőny, amely 14 helyszínen 17 futamon venne részt. A német lap már a lehetséges dátumokat is tudni véli, ezek szerint augusztus 16-án, majd egy héttel később is a mogyoródi pályán rendeznének versenyt, két osztrák és két brit futam után.

„Egyelőre korai lenne az egymás utáni két versenyről beszélni, mert nem tartanak itt a tárgyalások. A pálya nyilván alkalmas egymás utáni két verseny megrendezésére, ráadásul turisztikai és gazdasági szempontból is sokat jelentene az országnak, ha egymás után két hetet töltenének nálunk a csapatok” – mondta az MTI-nek Gyulay Zsolt, hozzátéve: egyelőre továbbra is az eredetileg kiírt augusztus 2-ai időpontra készülnek, más dátumról nem kaptak értesítést.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk