Megkezdte a toborzást a Székelyföldi Jégkorong Akadémia


Megkezdte az utánpótlás-toborzást a magyarországi támogatással megalakult Székelyföldi Jégkorong Akadémia, augusztustól pedig az újonnan szerződtetett edzők beindítják a nyári felkészítőket a jégkorongozó gyerekekkel – jelentette be csütörtökön Csíkszeredában Tánczos Barna szenátor, a Román Jégkorong Szövetség korábbi elnöke, az akadémia egyik kezdeményezője.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a sajtóértekezlet után az MTI-nek telefonon elmondta: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arra kért támogatást Orbán Viktor miniszterelnöktől és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, hogy Székelyföldön tartsák a jégkorongozó gyerekeket, magas színvonalú képzést biztosítva számukra szülőföldjükön. A székelyföldi utánpótlás legnagyobb problémája ugyanis az elvándorlás, a magas szintű sikeres magyarországi utánpótlás-nevelés valóságos “aranylázt” eredményező szívó hatása – magyarázta.

Tánczos Barna szerint egész generációk mentek el “gyerekestől, edzőstől”, de a Magyarországra áttelepült 60-65 gyerek közül csak 3-4-nek sikerült profi jégkorongozóvá válnia. Ezért olyan színvonalas, egész Székelyföldre kiterjedő utánpótlás-hálózatot akarnak kiépíteni, amely otthon tartaná a jégkorongozó gyerekeket. Együttműködési megállapodást terveznek a magyarországi klubokkal, akadémiával, a Magyar Jégkorong Szövetséggel, hogy a legtehetségesebbek ott folytathassák pályájukat, de nem tömegesen, hanem kivételes esetekben – mondta a szenátor.

A magyar kormány által megígért másfél milliárd forintos támogatást több év alatt, kiegészítő forrásként akarják felhasználni olyan fejlesztésekre és kiadásokra, amelyekre a román államtól, vagy a helyi önkormányzatoktól nem tudnak pénzt szerezni. A 2016-ra megítélt több mint 600 millió forintos keretből decemberig Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson épül egy-egy mobil edzőpálya, a jövő évi támogatásból pedig az akadémia csíkkarcfalvi központját akarják felépíteni.

Közben a romániai erőforrások maximális kihasználására is törekednek: román állami pénzből épül a kézdivásárhelyi jégpálya, és a sepsiszentgyörgyi multifunkcionális pálya – számolt be Tánczos Barna.

Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány ügyvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy elismert kanadai technikai igazgató fogja irányítani a székelyföldi hálózat utánpótlás-nevelését. Jelenleg a Székelyföldön 520 gyerek hokizik: ezt három-öt éven belül szeretnék megduplázni, olyan gyerekeket is bevonva a székelyek “nemzeti sportjába”, akik nem feltétlenül terveznek profi hokiskarriert. Megítélése szerint a Székelyföldi Jégkorong Akadémia így két év múlva juthat el oda, hogy saját “válogatott” csapatokat állítson ki a korosztályos bajnokságokban.

A Magyar Jégkorong Szövetségben elnökségi tagsággal rendelkező Soltész Miklós, az EMMI egyházügyi államtitkára májusban jelentette be Csíkkarcfalván: a magyar kormány évi 225 millió forinttal, az idei évben pedig 613 millió forinttal támogatja a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, amely csíkkarcfalvi székhellyel, a római katolikus egyház által létrehozott alapítványi keretben jön létre.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk