Donald Trump stratégiai döntése, miután az olajár negatívba fordult


Az Egyesült Államok 75 millió hordó olajat vásárol stratégiai tartaléka kiegészítésére, miután az amerikai könnyűolajat hétfőn mínusz 37 dollár 63 centért adták – vagyis az eladó fizetett azért, hogy valaki vegye meg tőle az olajat . Donald Trump bejelentette, országa kihasználja a történelmi olajár-összeomlás nyomán kialakult lehetőséget.

„Feltöltjük a stratégiai olajkészletünket, és azt tervezzük, hogy akár 75 millió hordót helyezünk tartalékba, ez ki is tölti valamennyi raktárfelületünket“

– mondta az elnök.

Mint arról beszámoltunk, történelmi mélypontra, negatív tartományba zuhant az amerikai könnyűolaj ára: hétfőn este mínusz 37 dollár 63 centért adták – vagyis az eladó fizetett azért, hogy valaki vegye meg tőle az olajat. Ennek egyrészt az volt az oka, hogy telítődnek a tárolók, óriási a túlkínálat a fizikai piacon. Az olajfinomítók ugyanis csökkentik tevékenységüket a kereslet gyengesége miatt.

Donald Trump elnök már március 13-án bejelentette, hogy teljes mértékben feltölti a stratégiai tartalékot. Április 17-én ez 635 millió hordót tartalmazott, az engedélyezett határérték jelenleg 713,5 millió hordó. Az amerikai tartalék 727 millió hordónyi tárolókapacitással rendelkezik, és a mexikói öböl partján, Texasban és Louisiana államban négy földalatti helyszínen található.

A stratégiai készletet olyan sürgősségi helyzetekben használják fel, mint például 1991-ben a sivatagi vihar művelet idején, amikor Irak megszállta Kuvaitot, vagy 2005-ben a Katrina hurrikán után vagy 2011-ben a líbiai népfelkelés során.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk