Visszatért a pozitív tartományba az amerikai könnyűolaj ára


Kedden délelőtt az ázsiai tőzsdéken a nyugat-texasi kőolaj hordóját (WTI) májusi szállítással 1 dollár 10 centért lehetett megvenni, szemben a New York-i tőzsde hétfő esti mínusz 37,63 dolláros árával. A májusi szállítási szerződésekkel kötött ügyleteket ma zárják le.

A negatív árakat az idézte elő, hogy az eladók kétségbeesetten próbáltak olyan vevőket találni, akik fizikailag képesek átvenni az árut. A WTI kőolajpiac hétfői összeomlása részben annak is volt köszönhető, hogy az Egyesült Államok egyik legfontosabb olajtárolója telítetődött az oklahomai Cushingben.

Az üzemeltetők rámutatnak,

a piac most a júniusi szállítási szerződésekre összpontosít.

Ezekkel összefüggésben kedden reggel az ázsiai piacokon a WTI olaj hordójáért 21 dollárral folyt kereskedés, szemben a New York-i tőzsde bezárásakor hétfőn este jegyzett 20 dollár 43 centtel.

A koronavírus-világjárvány az egész világon megfojtotta a gazdasági tevékenységet, és csökkentette az olaj iránti igényt. Bár az OPEC és szövetségesei a hónap elején történelmi paktumot írtak alá, hogy május 1-jétől napi 9,7 millió hordóval csökkentsék a termelést, sokan úgy vélik, hogy ez nem elég a kereslet visszaesésének ellensúlyozására.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk