Beszédes roncsdarabba botlott két fotós Kelet-Ukrajnában


Rakéta robbanhatott fel a Malaysia Airlines maláj légitársaság múlt csütörtökön lezuhant utasszállítója alatt Kelet-Ukrajnában – jelentette a New York Times az egyik roncsdarab fényképe alapján. A roncsdarabra a lap két fotósa bukkant rá jó pár mérföldre a többi maradványtól, majd megmutatták a felvételt az IHS Jane’s védelmi tanácsadó cég egyik szakemberének. A lefotózott fémdarabon repesznyomok láthatók, amelyek a nagy erejű robbanással együtt okozhatták a gép lezuhanását – írta a beszámoló a szakértői véleményt idézve. Ilyen nyomokat hagy a BUK rakéta is, amelyet amerikai tisztviselők már korábban is a katasztrófa vélt okozójaként neveztek meg.

Tegnap a Financial Times (FT) is közzétett egy fotót egy másik roncsdarabról, amelyen hasonló sérülések vannak. A lap két védelmi szakértőre és egy volt vadászpilótára hivatkozva azt írta, hogy ilyen roncsolást végez egy rakétacsapás. Az FT és a New York Times is megjegyezte, hogy a légelhárító rakéták nem közvetlenül találják el a célpontot, hanem mellette robbannak fel, így repeszekkel borítják el és nagyobb kárt is okoznak a célpontban.
Az FT-nek nyilatkozó források egybehangzóan azt mondták, az a roncsdarab a pilótafülkéből származik, ami arra enged következtetni, hogy a rakéta a gép előtt robbanhatott fel. Egy korábbi vadászpilóta a beszámoló szerint hozzátette, a pilótafülke eltalálása föld-levegő rakétára vall, mert az próbál a célpont elé kerülni. ► hvg

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk