Az összefogás szép példája Maros megyében


Szövetkezetet hoznak létre a Nagy-Küküllő menti települések gazdái, hogy közösen értékesítsék terményeiket.

A kezdezményezők egy uniós alapokból finanszírozott, korábbi projektjük folytatásaként képzelik el az együttműködést. A szászkézdi Női Szomszédság Egyesülete Küküllő Dombjai akciócsoportja úgy döntött, mivel az utóbbi időben erősen megnőtt a kereslet a terményeik iránt, ezért a hagyományos élelmiszerek forgalmazását a pályázat lejártával is folytatják. Ennek irányítására hozzák létre a Küküllő Dombjai Szövetkezetet.

A Falatok a szomszédságból néven kezdeményezett projektre 60.000 euró vissza nem térítendő támogatást nyertek. Az volt a cél, hogy hozzanak létre egy olyan láncolatot, amely révén minél több gazda terményeit tudják értékesíteni. Az első szakaszban csak az együttműködési megállapodásban szereplő parasztgazdaságokat vonták be, később mások is csatlakozhattak, és egy alkalmazás segítségével a vásárlók megtervezhették saját élelmiszerkosaruk összetételét.

Egyelőre Segesvárra és Marosvásárhelyre szállítanak, de az ország más városaiból, különösen a közeli Brassóból és Nagyszebenből is vannak igénylések, mondta az akciócsoport képviselője, Florentina Călugăr.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk