Koronavírus. Már 23-ra emelkedett a Pesti úti idősotthon elhunytjainak száma


Négy kórházban is ápolnak azok közül a Pesti úti idősotthonban gondozottak közül, akik koronavírussal fertőződtek meg. A tesztek eddig 223 ott lakónál és 19 dolgozónál igazolták a fertőzést, a betegek közül 23-an haltak meg – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon közzétett összegzésben.

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény gyakorlatilag gócponttá vált,

tömeges a fertőzés a gondozottak között

– írták a koronavirus.gov.hu-n. Kiemelték azt is, hogy az idősotthonban történtek miatt még zajlik az országos tisztifőorvos által elrendelt vizsgálat.

Müller Cecília utasítására az otthonban maradt 267 lakó és 40 dolgozó második körös mintavétele is megtörtént vasárnap, a laboreredmények várhatóan keddre lesznek véglegesek – tették hozzá.

Emlékeztettek, a tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az már az eddig bekért dokumentáció alapján is látszik, hogy

legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett,

de még sok a megválaszolatlan kérdés. Mindeközben úgy tudni, hogy már március közepén voltak megbetegedések az idősotthonban – írták.

Közölték azt is, húsvét előtt, az első körös laborvizsgálatok során koronavírus-fertőzéssel igazolt gondozottakat és a betegség tüneteit mutatókat kórházba szállították a mentők. Jelenleg a Szent János Kórházban 40, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 69, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben 40, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban pedig 57 Pesti úti gondozott van. Őket a közeljövőben – két negatív laboreredmény után – visszaengedik az idősotthonba – fűzték hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos érkezik a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonába 2020. április 9-én.  MTI/Szigetváry Zsolt

Az országos tisztifőorvos április 9-én határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot azonnali intézkedések végrehajtására: a folyamatos orvosi felügyelet biztosítására, a dolgozók oktatására és az előírt fertőtlenítőszerek szakszerű alkalmazására.

Emellett a járványügyi hatóság vizsgálatot is indított, amelynek célja, hogy felderítse,

hogyan alakulhatott ki tömeges megbetegedés, betartották-e a járványügyi előírásokat,

gondoskodtak-e a lakók folyamatos orvosi felügyeletéről, a megbetegedéseket mikor észlelték és az észlelés után helyesen jártak-e el, történtek-e és milyen mulasztások az intézményben. A vizsgálat eredményét az országos tisztifőorvos értékeli.

Az elmúlt napokban katonák közreműködésével teljes körű fertőtlenítést végeztek is az idősotthonban.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk