Leváltották a marosvásárhelyi rendőrparancsnokot


Marosvásárhely polgármestere január elsejétől leváltotta tisztségéről Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség magyarellenességéről ismert parancsnokát.

A Marosvásárhelyi Rádió román nyelvű adása által közölt hírt megerősítette az MTI-nek Cosmin Blaga, a polgármesteri hivatal szóvivője. Mint elmondta, a döntés a helyi rendőrség átszervezésével áll összefüggésben, semmilyen szolgálati probléma nem merült fel Valentin Bretfeleannal szemben. A szóvivő tájékoztatása szerint a helyi rendőrség vezetését január elsejétől Ioan Damaschin, Bretfelean korábbi helyettese látja el, Bretfelean pedig Damaschin helyetteseként folytatja a munkát. A rendőrfőnöki tisztség betöltésére hamarosan versenypályázatot írnak ki.

A Valentin Bretfelean által vezetett marosvásárhelyi rendőrség a magyar jogkövetelések akadályozásáról vált híressé az elmúlt években. Rendőrei 2012-ben bekísérték és megbírságolták az egyik román-magyar tannyelvű marosvásárhelyi iskola szülői bizottságának magyar tagját, amiért magyar nyelvű iratot próbált iktatni az iskolában, és akkor is kitartott szándéka mellett, amikor ezt megtagadták tőle és távozásra szólították fel.

A marosvásárhelyi tömegrendezvények bejelentését láttamozó bizottság vezetőjeként évről évre akadályozta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-re szervezett autonómiapárti felvonulásait vagy a marosvásárhelyi magyarok tiltakozó megmozdulásait.

Valentin Bretfelean rendőrei a reklámtörvényre hivatkozva róttak ki bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) a székházára kitűzött székely zászló miatt, és a rendőrfőnök a kétnyelvű utcanévtáblákat is illegális reklámoknak tekintette, és tetemes bírságot rótt ki azokra a civil aktivistákra, akik ilyen táblákat tűztek ki. A bíróság azonban jogerős ítéletben érvénytelenítette mind a székely zászló, mind az utcanévtáblák miatti rendőrségi bírságolási jegyzőkönyveket.

2015 októberében a székelyföldi román civil szervezetek marosvásárhelyi tanácskozásán felszólalva Bretfelean személyes érdemének tekintette, hogy Marosvásárhelyen sikerült megakadályozni a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Arra buzdította a székelyföldi román szervezeteket, hogy álljanak ellen a magyar nyomásnak.

A kijelentések miatt az RMDSZ a rendőrfőnök leváltását követelte, ám ez nem történt meg. Dorin Florea polgármester kijelentette, büntetést szabott ki a rendőrfőnökre a kijelentései miatt, és megtiltotta neki, hogy politikai rendezvényekre járjon. A városvezető nem részletezte, hogy miben állt a büntetése.

Valentin Bretfelean tíz éve vezette a marosvásárhelyi helyi rendőrséget. Korábban súlyos fegyelmi vétségek miatt mentették fel a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Máramaros megyei részlegének éléről.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk