Amerikai elnökválasztás – Donald Trump mellett az amisok


Az amis közösségek, lévén elkötelezett konzervatívok, Donald Trump republikánus elnökjelöltre fognak szavazni, bár bevallottan nem nagyon ismerik az eddigi tevékenységét, sem kampányának vitatott mozzanatait.

A CBC kanadai televízió a napokban nagy helyszíni riportot sugárzott a Pennsylvaniában élő amisokról, és a riporter – miután többeket sikerült megszólaltatnia az egyébként nagyon zárkózott vallási közösség tagjai közül – összefoglalva tapasztalatait közölte: a pennsylvaniai amisok közösségeiben senki nem fog a demokraták elnökjelöltjére, Hillary Clintonra szavazni.

Az amisok sajátos zárt világban élnek az Egyesült Államok több szövetségi államában, így például Pennsylvanián kívül Ohióban, Indianában, de Kanadában is. Ónémet vagy holland nyelven, de leginkább ónémet és holland akcentussal, angol nyelven beszélnek. A lányok és asszonyok főkötőben járnak, a férfiaknak kötelező a kalap és a szakáll viselése, közösségeik szigorúan patriarchálisak, elutasítják a modern világ vívmányait, házaikban nincs áram – bár néhol áramfejlesztőt használnak -, és többnyire petróleummal világítnak. Tévéjük általában nincs, autó helyett jellegzetes fekete lovas kocsival közlekednek. Mezőgazdaságból élnek, gyermekeiket korán munkára fogják, a tanulás nem divat náluk.

Az amisok a XVII. században érkeztek a mai Egyesült Államok földjére, az európai vallásüldözések elől menekülve. Protestánsok és anabaptisták, a nagykorúság betöltésekor keresztelkednek meg. Világnézetük és életvitelük mélyen konzervatív.

Az elnökválasztási kampány hevében a sajtó is kezd jobban odafigyelni közösségeikre, egyre több riportot jelentetnek meg róluk, elemzik a politikához való viszonyulásukat. A Politico című lap egyik riportjából például kiderül, hogy nem olvassák Donald Trump Twitter-bejegyzéseit és nem sokat tudnak a republikánus elnökjelöltről.

Május végén azonban Donald Trump kampánycsapata politikai akcióbizottságot hozott létre Pennsylvaniában, hogy segítsen megnyerni az ott élő mintegy hetvenezer amist. Az amisok által lakott településeken meg is jelentek a Trumpot népszerűsítő plakátok, és a Yahoo információi szerint Ben Carson volt republikánus elnökjelölt-aspiráns munkatársai vesznek részt a pénzgyűjtésben. Az amisok azonban csakis a régifajta reklámokat ismerik, az újságokban vagy az utak menti hatalmas táblákon kitett hirdetéseket. Ez a hirdetési forma talán a legolcsóbb: egy út menti tábla alig kerül többe ezer dollárnál.

Az amis politikai akcióbizottság eddig meglehetősen keveset, 25-30 ezer dollárt gyűjtött össze. A Politico szerint az összeg kicsiny adományokból tevődik össze, van, aki csak 99 centet adományozott.

A Trumpot támogató elemzők szívesen vonnak párhuzamot Trump és George W. Bush volt elnök kampánya között, kiváltképpen ami az amis közösségek rokonszenvének és támogatásának elnyerését illeti. A 2004-es újraválasztási kampány idején Bush negyvennégyszer látogatott a pennsylvaniai amisokhoz – el is nyerte a támogatásukat, legalábbis begyűjtött egy részüktől voksokat. “Nem szavazunk, de imádkozunk az elnökért” – mondták akkor az amisok Bushnak.

Trump azonban nem Bush – figyelmeztetnek elemzők, akik szerint a jelenlegi republikánus elnökjelöltnek éppen az lehet a szerencséje, hogy ebben a régimódi közösségben nemigen ismerik őt. Az amisok azonban, bár hagyományosan erősen republikánus nézetűek, nemigen szavaznak. Egyes amis közösségek az elnökválasztáskor lelkiismereti okokból nem voksolnak: a mindenkori elnök ugyanis a hadsereg főparancsnoka is egyben, ők pedig katonai feladatokat ellátó emberre nem szavaznak.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk