Amerikai védelmi miniszter: Románia példát mutat


Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti érdekének tartja a Fekete-tenger térsége biztonságát és stabilitását, amely kritikus fontosságú a NATO teljes keleti szárnyának biztonsága szempontjából – hangoztatta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Bukarestben, ahol Nicolae Ciucă román védelmi miniszterrel tartott közös sajtóértekezletet.

Úgy értékelte: nyilvánvaló, hogy a térséget Oroszország veszélyezteti, ezt bizonyítják a kelet-ukrajnai katonai akciók, Grúzia több térségének megszállása, a Fekete-tenger militarizálása, a légi és tengerészeti provokációk. Az amerikai védelmi miniszter úgy vélekedett:

a Fekete-tenger destabilizálását célzó műveletek azt jelzik, hogy Oroszország vissza akarja szerezni uralmát a térség felett,

meg akarja akadályozni a békés, szabad Európa kiegészülését.

Lloyd elmondta: az Egyesült Államok, partnereivel együtt, meg akarja védeni a térséget a kártékony orosz akcióktól, ezért továbbra is támogatja a román, a bolgár, az ukrán és a grúziai haditengerészet megerősítését.

Romániában mintegy ezer amerikai katona állomásozik rotációs rendszerben, aki rendszeresen részt vesz a románokkal közös hadgyakorlatokon. Az amerikai katonák jelenléte hiteles elrettentő tényező Oroszország számára, illetve hatékonyabb fellépést tesz lehetővé, ha jelenlétük mégis hatástalannak bizonyul – magyarázta a Pentagon vezetője.

Lloyd szerint Románia példát mutat a szövetségesi elkötelezettségből: osztozik a felelősségben, részt vesz a NATO-missziókban, korszerűsíti védelmi képességeit, és törvénnyel gondoskodik az 5G-s kommunikációs infrastruktúra biztonságáról. Az amerikai védelmi miniszter – afganisztáni veteránként – megemlékezett az Afganisztánban és Irakban szolgáló román katonák által hozott véráldozatról.

A román védelmi miniszter úgy értékelte, hogy a Fekete-tenger térsége “fontos súlypont” a teljes európai, euroatlanti biztonság szempontjából. Ciucă az amerikai jelenlét erősítését szorgalmazta, ugyanakkor úgy értékelte:

Romániának saját védelmi és együttműködési képességeit is erősítenie kell ahhoz, hogy ellensúlyozni tudja az Oroszországgal szembeni kiszolgáltatottságot.

Az amerikai védelmi miniszter Klaus Iohannis román államfővel is találkozott, majd felkereste a Fekete-tenger partvidékén fekvő Kogalniceanu légi támaszpontját, az amerikai katonák egyik legfontosabb romániai állomáshelyét.

  • MTI | Fotó: Nicolae Ciucă közösségi oldala
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk