Miről tárgyalt Obama és Trump?


Barack Obama és Donald Trump másfél órán át tárgyalt a Fehér Házban.

A még hivatalban lévő és az új amerikai elnök „széleskörű megbeszéléseket folytatott, amelyben bel- és külpolitikai kérdéseket egyaránt érintettek”. Ez volt a hatalomátadás első hivatalos lépése. Obama kiválónak nevezte a megbeszélést, Trump pedig közölte: számít a leköszönő elnök tanácsaira.

A találkozó után a két politikus nem tartott sajtótájékoztatót, a közös fotózás alkalmával pár mondatos nyilatkozatot tettek. Obama azt hangsúlyozta, nagyon fontos az ország újraegyesítése, annak érdekében is, hogy az Egyesült Államok szembe tudjon nézni a kihívásokkal.

„Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ön sikeres lehessen” – fordult Obama Trumphoz. Obama bátorítónak nevezte, hogy Trump kifejezett érdeklődést tanúsított a közös munka iránt, az ország jövője szempontjából fontosnak nevezte az együttműködést.

Szintén rövid nyilatkozatában Trump kifejtette: megtisztelve érzi magát, hogy megbeszélést folytathatott Obama elnökkel, akivel „korábban soha nem találkozott és jó ember”. Elmondta: sok fontos kérdést megbeszéltek, köztük nehéz ügyeket is. Trump elmondta: arra számít, hogy több találkozója lesz Obamával, és számít a tanácsaira.

Míg a két politikus tárgyalt, a jelenlegi first lady, Michelle Obama megmutatta a Fehér Házat a leendő first ladynek, Melania Trumpnak. Közben a két politikus tájékoztatójára várakozó újságírók felfigyeltek arra, hogy Trump veje, Jared Kushner hosszasan beszélgetett Denis McDonough jelenlegi kabinetfőnökkel, ebből azt a következtetést vonták le, hogy a Trump kampányában befolyásos szerepet játszó Kushner lehet a következő kabinetfőnök a Fehér Házban.

A megbeszélés után Donald Trump és kísérete a Capitoliumra indult, ahol republikánus és demokrata párti törvényhozókkal találkozott.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk