A nagyváradi magyar színjátszás 220 éves évfordulóját ünnepli a Szigligeti Színház


A nagyváradi magyar színjátszás 220 éves évfordulóját ünnepli augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház, amely két bemutatóval, beszélgetésekkel, megemlékezésekkel eleveníti fel a partiumi város magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit – közölte csütörtökön az erdélyi teátrum.

A rendezvénysorozat augusztus 21-én az Utcakölykök című előadás díszbemutatójával kezdődik, a Tóth Tünde által rendezett, a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel koprodukcióban színpadra állított előadásban a Szigligeti Társulat művészei mellett csaknem negyven gyermekszereplő is fellép.

Augusztus 25-én Nagy Béla egykori irodalmi titkár, a Szigligeti Színház életműdíjasa beszél színháztörténeti munkásságáról, majd felavatják Ács Tibor síremlékét a Rulikowski Temetőben.

Augusztus 26-án a színház páholyelőcsarnokában nyílt társulati gyűlést tartanak, majd Gajdó Tamás, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos főmunkatársa előadást tart a nagyváradi színjátszás két évszázados történetéről.

Az ünnepi hetet Székely Csaba Bányavakság című drámájának nyári színpadi bemutatója zárja augusztus 26-án, a darabot Hunyadi István állítja színpadra.

1798. augusztus 26-án tartották az első hivatásos magyar színielőadást Nagyváradon, Kótsi Patkó János kolozsvári társulata A süketnéma vagy A passionátus pipás című produkciót mutatta be.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk