A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet


Ukrajna az Európai Bizottságnál megtámadja a gázellátási szerződést, amelyet Magyarország hétfőn kötött a Gazprommal. A magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki jelen volt az egyezmény parafálásánál, barátságtalannak nevezte a kijevi kormány döntését, és hivatalába kérette az ország budapesti nagykövetét. Fotó: Szijjártó Péter közösségi oldala.

“Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba”

– közölte a tárca vezetője közösségi oldalán.

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy hétfőn aláírták a Magyarország gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal.

“Ez nagy siker, mert egyrészt a mai bizonytalan világban mindennek, ami kiszámíthatóságot biztosít, nagy értéke van, másrészt pedig olyan árformulában állapodtunk meg, mely biztosítja a rezsicsökkentés eredményeinek hosszútávú fenntartását”

– jegyezte meg a miniszter. Hozzátette: mélységesen felháborítja viszont az ukrán kormánynak az a döntése, hogy az Európai Bizottságnál támadják meg a szerződést.

A miniszter világossá tette bejegyzésében:

“az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel, miről állapodunk meg”.

Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint

az ukrán fél lépése barátságtalan, a sok támogatás után – mint a lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása -, amit Ukrajna eddig Magyarországtól kapott.

“A szuverenitásunk megsértésére tett kísérletet kikérjük magunknak, az ukrán nagykövetet mára a külügyminisztériumba bekérettük” – írta Facebook-oldalán a külügyi tárca vezetője.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk