Apropó katolikus gimnázium: “Románia egy mintaország a világon, ami a vallási, etnikai és egyéb fajta toleranciát illeti. És ezt mindenki tudja”


Kétli a román kormányfő, hogy Magyarország beáldozza a két állam közötti diplomáciai kapcsolatokat a marosvásárhelyi katolikus gimnázium miatt. Mihai Tudose ezt azután mondta, miután a budapesti külügyminisztérium jelezte, amennyiben nem oldják meg a teológiai iskola ügyét, meghatározatlan ideig felfüggesztik Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvételéhez ígért támogatást.

A kormányfő szerint a két ország közötti diplomáciai feszültség egy téves értelmezés miatt alakult ki. “Én nem hinném, hogy a magyar állam ilyen szinten játszana, szerintem itt egy téves értelmezéssel állunk szemben” – mondta Tudose. Az az ügy, amelyre Magyarországnak ez a válasza érkezett, “igazságszolgáltatási probléma, ugyanakkor egy kommunikációs hiba és a helyi tanács által elkövetett hiba” miatt alalkult ki. “Románia egy mintaország a világon, ami a vallási, etnikai és egyéb fajta toleranciát illeti. És ezt mindenki tudja” – hangsúlyozta a kormányfő.

Mint ismert, a marosvásárhelyi iskolaügy miatt szerdán berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Románia magyarországi nagykövetét,
Marius Gabriel Lazurcát, tájékoztatott az MTI. Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta: a nagykövettel közölték, megdöbbenéssel állnak azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter bukaresti látogatása után egy nappal a román hatóságok egyértelművé tették, hogy a marosvásárhelyi magyar katolikus líceum működését felfüggesztik. A sajtótájékoztatón az államtitkár azt mondta, Magyarország ezt a katolikus egyház, a magyar kisebbségek, a gyermekek, a családok és a romániai restitúciós folyamat elleni támadásnak értékeli.

A külügyminisztérium közleményben reagált erre, hangsúlyozva, hogy a katolikus líceum ügyének egyéb témákkal való összekapcsolása, mint például Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvételéhez ígért támogatás megvonása, “teljes mértékben helytelen, ellenséges és kontraproduktív”. Tudatták: figyelemmel követik a marosvásárhelyi római katolikus líceum ügyét, és törvényes megoldásokat keresnek a kialakult helyzetre, ugyanakkor folyamatosan párbeszédet folytatnak az érdekeltekkel.

A külügy szerint minden romániai oktatási intézménynek be kell tartania az ország törvényeit, amelyeket nem etnikai, vallási vagy egyéb kritériumok alapján alkalmaznak. A közlemény rámutat, a líceum megalapításával és működésével kapcsolatos ügyekben a hazai bíróságok illetékesek dönteni, és az igazságszolgáltatás függetlenségének elve alapján ezek döntésébe nem lehet beavatkozni. A külügyi tárca szerint nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, amelyek szerint a marosvásárhelyi líceum ügye azt példázza, hogy Romániában nem tartják tiszteletben a nemzeti kisebbségek jogait.

AGERPRES | Fotó: Boda L. Gergely

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk