Világszerte megemlékeznek Trianon 100. évfordulójáról


Nemcsak az anyaországban, de világszerte megemlékeznek a trianoni békediktátum századik évfordulójáról – közölte a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Szilágyi Péter példaként említette az a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség “Összetartozásunk tüze” elnevezésű kezdeményezését. Ennek keretében 62 országban, mintegy 4 ezer tűzrakó helyen egyszerre lobbannak fel a lángok június 4-én 20 óra 20 perckor (Romániában 21.20 órakor). Így hívják fel a figyelmet a száz évvel ezelőtt történtekre.

Budapest, 2020. június 3. A Szent István-bazilika 2150 kilogrammos Szent Henrik-harangja az északi toronyban 2020. június 3-án. Megkondulnak országszerte és a határon túl is a harangok június 4-én délután fél 5-kor a Nemzeti összetartozás napján, Trianon százéves évfordulóján. Száz éve, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az elsõ világháborút lezáró trianoni békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került. Június 4-ét az Országgyûlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította 2010. május 31-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Szilágyi Péter hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárság könnyített megszerzéséről szóló törvény elfogadása óta megalkotott jogszabályi keretek tág lehetőséget biztosítanak a nemzetpolitikai programok számára.

Ezek egyike a Kőrösi Csoma Sándor Program, amelynek keretében 150 ösztöndíjas ápolja a kapcsolatot a magyar közösségekkel világszerte.

Ennek nyomán Latin-Amerikában egy az egész kontinensre kiterjedő online megemlékezést szerveztek az ösztöndíjasok, Kanadában pedig négynapos megemlékezésre kerül sor, amelynek keretében egy 100 méter hosszú magyar nemzeti színű lobogót feszítenek ki Torontóban – ismertette a miniszteri biztos.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk