Több százezren tüntetnek a kormány ellen Bukarestben és az ország nagyvárosaiban


Folytatódtak szerdán este Románia-szerte a bukaresti kormány büntetőjogot módosító döntése elleni nagyszabású utcai tiltakozások, amelyeken egyes becslések szerint már kb. 300 ezren vettek részt.

Bukarestben a kormány épülete előtt már szerdán reggel megjelentek tiltakozók. A délelőtti órákban mintegy 2 ezren gyűltek össze, délután egyre többen csatlakoztak. Helyi idő szerint este fél kilenckor már több tízezresre duzzadt a tömeg.

A kormánnyal szemben kritikus Digi 24 hírtelevízió és Hotnews.ro hírportál becslése szerint csak Bukarestben több mint 60 ezer ember tüntet.

Románia többi nagyvárosában is több tízezren vonultak utcára, így Temesváron és Nagyszebenben 10-10 ezren, Kolozsváron és Jászvásáron (Iasi) 5 ezren, Nagyváradon 4 ezren. Rendbontásról sehonnan nem érkezett hír.

A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel módosította a büntető törvénykönyvet és perrendtartást, és enyhítette a hivatali visszaélésre vonatkozó cikkelyt. A rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás.

A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba. A kabinet egyelőre nem adta jelét annak, hogy meghátrálna, ezért a közösségi oldalakon mozgósított tüntetők arra készülnek, hogy a következő tíz napban minden nap utcára mennek hangot adni elégedetlenségüknek abban a reményben, hogy a kormány végül visszavonja a rendeletet.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk