ELŐZETES. Két magyar és két román csapattal startol a női kézilabda BL negyeddöntője


A győri Amandine Leynaud (b) és Yvette Broch (k), valamint a ferencvárosi Klujber Katrin a női kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Győri Audi ETO KC- FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzésen a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2023. április 23-án. MTI/Vasvári Tamás.

Szombaton kezdődik a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntője, amelyben a Győri Audi ETO KC a dán Odense HB, a Ferencváros pedig a francia Metz HB csapatával találkozik.

Az ötszörös BL-győztes győriek április elején imponáló játékkal 31-20-ra megverték az FTC-t a bajnokság rangadóján, az elmúlt hétvégén előbb egy góllal legyőzték a Debrecent a Magyar Kupa elődöntőjében, utána viszont egy találattal kikaptak a Ferencvárostól a fináléban. A fővárosiak Ana Gros és Sandra Toft játékára is megtalálták az ellenszert, a szlovén jobbátlövő és a dán kapus sem tudott úgy parádézni vasárnap Tatabányán, ahogyan a hónap elején az NB I-es meccsen.

Az ETO számára azért is lesz rendkívül pikáns az Odense elleni párharc, mert az ellenfelet Ulrik Kirkely irányítja, aki nyártól éppen a Győr vezetőedzője lesz.

“A média szempontjából tényleg minden figyelem és érdeklődés erre a mérkőzésre irányul, de ez nem rólam szól, hanem az Odenséről. Százhúsz percről van szó, a kézilabdáról, és a célunkról, hogy évről évre jobb csapattá váljunk”

– nyilatkozta a dán szakvezető az európai szövetség honlapján.

Hozzátette, a bajnokságban nagyon jól teljesítettek az elmúlt években, hiszen bajnokok lettek, de a BL négyes döntőjébe eddig nem sikerült bejutniuk, most viszont ezt is szeretnék elérni.

“Mondhatjuk, hogy ez egy különleges meccs lesz, de nem azért, mert én leszek a Győr következő edzője, hanem azért, mert ez a csapat megérdemli, hogy Európa csúcsára érjen”

– szögezte le Kirkely, aki először 2015 és 2017 között irányította az Odensét, második edzői időszaka pedig 2020 óta tart.

A bajnokságot kétszer, a Dán Kupát egyszer nyerte meg együttesével, de a BL-ben az ő irányításával korábban még a negyeddöntős szereplés sem jött össze az Odensének.

“A rájátszásba kétszer is bejutottunk, de nem sikerült továbblépnünk a negyeddöntőbe, szóval az idei eredményünk már sikernek tűnik, de nem akarunk itt megállni”

– tette hozzá.

Csapatukat számos sérülés sújtotta a mostani szezonban, Háfra Noémi például térdszalag-szakadás miatt október óta nem játszhat, és már távozott is a klubtól. Többen a Győr ellen sem szerepelhetnek, a magyar együttesből pedig Veronica Kristiansen és Silje Solberg hiányzik majd.

A két csapat eddig hatszor találkozott egymással a BL-ben, és egy döntetlen mellett ötször nyert az ETO. Kirkely szerint nagyon jó csapat lesz az ellenfelük, sok tapasztalattal, és utóbbi döntő fontosságú lehet.

“Mindent meg fogunk tenni, hogy megnyerjük ezeket a meccseket. Akkor juthatunk el a négyes döntőbe, ha hazai pályán, az első mérkőzésen jól játszunk”

– vélekedett.

Mint mondta, a továbbjutás nem az odensei munkájának megkoronázása lenne, inkább annak megerősítése, hogy jól dolgoznak.

A dánok nyolc győzelemmel és hat vereséggel zárták a csoportkört, majd a norvég Storhamar HE együttesét búcsúztatták 60-52-es összesítéssel a rájátszás első körében. A győriek 11 sikerrel és három vereséggel végeztek a csoportban, így a rájátszás első fordulójában nem kellett pályára lépniük. A negyeddöntő első meccsét a dán városban játsszák szombaton 18 órától, a visszavágóra egy kéttel később kerül sor Győrben.

A Ferencváros a 2002-es elődöntő után tudott ismét párharcot nyerni a BL egyenes kieséses szakaszában – a rájátszás első körében 55-46-os összesítéssel búcsúztatta a montenegrói Buducnost Podgoricát -, a Magyar Kupában pedig 1997 után védte meg újra a címét.

“Örülök, hogy néhány év szünet után ismét a négyes döntőbe jutásért harcolhatunk. Ez egy nagy cél számomra, a csapat és a klub számára is. Bízom benne, hogy a múlt heti teljesítmény és a Magyar Kupa-címvédés önbizalmat ad ehhez a nagy csatához”

– nyilatkozta Elek Gábor vezetőedző.

A francia bajnok Metznek nem kellett játszania az első fordulóban, hiszen megnyerte a győri érdekeltségű csoportot, ráadásul házigazdaként és vendégként is legyőzte az ETO-t. Legutóbb októberben veszített, amikor az Esbjerg verte meg. A franciák brazil légiósa, a belső posztok mindegyikén bevethető Bruna de Paula – aki nyáron Győrbe igazol – 77 találattal kilencedik a góllövőlistán, amelynek harmadik helyén Klujber Katrin áll száz találattal.

A két csapat eddig 16-szor találkozott egymással tétmérkőzésén, két döntetlen és kilenc ferencvárosi siker mellett ötször nyert a Metz, amely tavaly bronzérmes volt a BL-ben.

Első meccsüket szombaton 16 órától rendezik Érden – ezt az európai szövetség a hétvége rangadójának választotta -, a visszavágóra pedig jövő vasárnap 14 órától kerül sor.

A további két párharcban Korsós Dorina csapata, a román bajnoki címvédő Rapid Bukarest a címvédő norvég Vipers Kristiansanddal, a román bajnoki listavezető CSM Bukarest pedig a dán Team Esbjerggel találkozik.

A négyes döntőt a budapesti MVM Dome-ban rendezik június 3-4-én.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk