Hogyan kerülhetett egy űrhajós figura a 12. századi spanyol katedrális homlokzatára?


Az interneten megjelenő cikkek írói több alkalommal próbálták már megfejteni a Salamanca városában található katedrális homlokzatán felbukkanó űrhajós figura történetét. Mi lehet a magyarázat? Földönkívüliek? Jósok? Időutazók? Valójában csupán egy régi hagyomány és egy ötletes kőfaragóművész áll a rejtély mögött.

Salamanca városának valójában ikerszékesegyháza van, a régit, a Catedral Vieja-t valóban az 1102-es évben kezdték el építeni, míg az újat, a Catedral Nueva-t, 1513 és 1733 között húzták fel. A szkafanderes alak is az új katedrális homlokzatán tűnik fel.

Természetesen ez még nem ad logikus magyarázatot a figra feltűnésére, hiszen a 16-18. században sem voltak űrhajósok. A rejtély megoldásának kulcsa egy régi, kőfaragó-hagyományban keresendő. Ha egy kőfaragó-mesternek valamilyen okból ki kell javítania elődjének munkáját, akkor egy apró részletet megváltoztat rajta, otthagyja a saját nyomát is.

Pontosan ez történt 1992-ben, amikor felújították a homlokzatot egy 1993-as kiállítás alkalmából. A restaurálással megbízott kőfaragó, Jeronimo Garcia (más források szerint Miguel Romero) úgy döntött, hogy hű marad az évszázados hagyományokhoz, és elrejtett munkájában egy olyan elemet, ami szerinte leginkább az ő korszakára utal. Így került az űrhajós figura a homlokzatra, tehát se nem időutazó, se nem földönkívüli nem szerepel a történetben, bármennyire is izgalmasnak hangzik ez a két felvetés.

humbug

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk