„Futva jöttem elibéd”*


Sportos keresztények a Térképben

Ultramaraton-futók futják végig a Mariazell-től Csíksomlyóig tartó 1300 kilométert. Az eseményhez túrakerékpárosok is csatlakoznak. A rendhagyó rendezvényről a Térkép július 16-án számol be.

Frank Tibor és Veress Béla ultramaratonisták nagy fába vágták fejszéjüket: Mariazelltől Csíksomlyóig futnak. Hozzájuk különböző útszakaszokon kerékpárosok is csatlakoznak. A futók és kerékpárosok június 18-án indultak a híres zarándokhelyről, Mariazellből és július 10-én érkeznek a magyarság legnagyobb búcsújáró helyére, Csíksomlyóra. A rendezvény példás összefogással valósulhatott meg, védnökei: Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke és Székely János római katolikus püspök. A Mária Maraton első napján Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita indította útnak a jelentkezőket, majd néhány kilométeren keresztül kerékpározott velük. A résztvevőket a három hét során Szabó István görögkatolikus lelkész kísérte kerékpáron. A lelket- és a testet próbáló sportteljesítményről a közmédia Térkép című műsora is hírt ad.

„A Mária Maraton a Mária út népszerűsítésére kezdődött el – beszél a kezdeményezésről Veress Béla. – Egy olyan lelki és spirituális közösség összekovácsolása a cél, amiből esetleg a külvilág is meríthet és látja, hogy nincsenek akadályok, nincs lehetetlen, bármire képesek vagyunk!”
A sport-zarándokok az útba eső településekkel is megismerkednek, s remélik, hogy e kezdeményezés a megpróbáltatások mellett spirituális élményt is jelent számukra.

A Maratonnal a Térkép már több adásában foglalkozott, korábban a magyarországi szakasz heves megyei etapját követte végig, illetve az adás további részében a megérkezéséről is beszámol.

Adás: 2016.július 16., (Duna 11.55)
Ismétlés: másnap (Duna World 11.00)
Műsorvezető: Kozári Réka
Szerkesztő: Merkl László

mtva

* Népének a Hozsanna énektárból

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk