Orbán în Welt am Sonntag: “Nu putem ajuta lumea, dacă ne distrugem propriul popor”


Uniunea Europeană trebuie să ajute imigranţii, dar “nu putem ajuta lumea, dacă ne distrugem propriul popor”, a declarat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, într-un interviu apărut în ediţia de duminică a săptămânalului conservator german Welt am Sonntag.
Acesta a subliniat că este de acord cu Papa Francisc că “din dragoste creştinească pentru aproapele nostru” UE trebuie să ajute imigranţii, dar întrebarea este în ce fel.

Sirienii au dreptul să plece în cea mai apropiată ţară pentru a-şi salva viaţa, “dar i-am lăsat să pătrundă în Europa, iar pentru asta am ignorat toate legile”, a adăugat Viktor Orbán. Refugiaţii nu vin din zone de război, “vor doar să trăiască mai bine la noi, decât au făcut-o în Africa şi Asia”, de aceea, “ajutorul trebuie dus la ei, nu trebuie aduşi ei aici”.

Premierul a mai spus că Ungaria “are un simţ mai dezvoltat pentru tema imigranţilor, decât Germania”, deoarece se află “într-o zonă de pericol”, aşadar “dacă vine un curent masiv de oameni, la noi sună alarma”. “Suntem solidari şi pentru asta suntem criticaţi, apărăm graniţele UE cu soldaţi, ceea ce ne costă 1 miliard de euro. Ce face în schimb Bruxelles-ul sau Berlinul? Nu ne plătesc nimic şi ne mai şi înjură”, a spus Viktor Orbán.

“Nu vom permite Bruxelles-ului să ne dicteze pe cine să primim”, doar Ungaria poate decide cine are voie să se afle pe pământ unguresc. Cu respectarea acestui principiu, “vom participa cu plăcere la elaborarea unui sistem privind imigranţii”, a spus premierul ungar. Acesta a adăugat că spaţiul Schengen este cel mai mare câştig al UE, “în special pentru noi, maghiarii, care am trecut recent printr-o dictatură şi apreciem în mod deosebit această libertate, dar dacă nu putem apăra graniţele externe, atunci trebuie să le închidem pe cele interne”.
Identitatea europeană este parte a identităţii maghiare – a răspuns Orbán, fiind întrebat în ce constă convingerea lui europeană. Identitatea maghiară este alcătuită de unitatea unor “caracteristici răsăritene”, respectiv cultura creştină şi europeană.

În acelaşi timp, Europa “nu este la Bruxelles, ci la Berlin, la Budapesta, la Varşovia sau la Paris”, dar “nu critic Bruxelles-ul, ci pe politicienii şi birocraţii de acolo, care “se comportă de parcă ar fi centrul unui imperiu”.

Având în vedere toate acestea, Guvernul Ungariei îşi doreşte o Uniune Europeană cu puteri parlamentare limitate, cu un “Consiliu puternic” al şefilor de guvern şi o “Comisie, care să fie paznicul tratatelor, în loc să politizeze ea însăşi”, a spus prim-ministrul de la Budapesta.

Pe tema democraţiei liberale şi a statului de drept Orbán consideră că între Est şi Vest “lipsa de înţelegere este reciprocă”, deoarece maghiarii vorbesc “o limbă directă şi tradiţională”, pe când “vesticii se autodefinesc ca post-naţiune, post-creştinism şi numesc asta liberalism şi stat de drept. “Noi nu vrem aşa ceva. Noi ne dorim păstrarea identităţii naţionale şi creştine”, a anunţat Viktor Orbán.

Cu privire la relaţia sa cu Vladimir Putin, Orbán a spus că este “o prostie să îl demonizezi pe Putin”. Trebuie să realizăm că el “a făcut ca ţara sa să fie puternică din nou, să redevină un actor important în politica mondială”, dar UE nu înţelege că în relaţie cu Rusia “trebuie să dai dovadă atât de forţă, cât şi de deschidere pentru colaborare”. Politica europeană privind Rusia “este rea, deoarece este unilaterală”.

În ceea ce priveşte relaţia Ungariei cu Germania a subliniat că a tratat toţi cancelarii cu respect, “chiar dacă momentan acest respect nu este întors” din partea Berlinului. Chiar şi aşa, “toţi avem să îi mulţumim” Angelei Merkel pentru multe, a spus premierul ungar, deoarece “a împiedicat anumite planuri care ar fi distrus din punct de vedere economic Europa”, ea a obligat ţările “neglijente” ale UE să “îşi facă temele”.

Despre ONG-uri a spus că noile legi din Ungaria privind funcţionarea acestora sunt pe model american şi că doar organizaţiile din reţeaua lui György Soros le denunţă, “deoarece acum trebuie să divulge, ceea ce au dorit mai degrabă să ascundă: că sunt finanţate de György Soros”. Reţeaua Soros susţine dărâmarea gardului şi schimbarea politicii privind migraţia, iar aceasta este “o depăşire a limitei de aşa natură că nu o putem tolera”, a anunţat Viktor Orbán.

Prim-ministrul Ungariei a catalogat drept minciună afirmaţia reporterului Welt am Sonntag, potrivit căreia în disputa cu reţeaua Soros sunt speculate şi sentimentele antisemite, afirmând că o parte a tacticii forţelor europene de stânga este să “ponegrească drept antisemiţi” politicienii de dreapta.

În Ungaria este aplicat principiul toleranţei zero faţă de antisemitism. Ca evreu “poţi să te plimbi ore întregi purtând kipa prin Budapesta, fără să fii stingherit de nimeni. Unde este încă posibil acest lucru în Europa?”, a întrebat, retoric, şeful guvernului ungar.

Cu privire la situaţia mass-media din ţara sa, Orbán a spus că munca jurnaliştilor critici la adresa guvernului nu este împiedicată în niciun fel şi sunt cel puţin atâtea organe de presă care se declară împotriva guvernului, câte sunt care îl susţin. Problema e că “Opoziţia este slabă, ceea ce frustrează jurnaliştii de stânga”.

În ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă din UE, premierul ungar a subliniat că se bucură că tinerii câştigă experienţă în străinătate. Ceea ce este important “e să se întoarcă la un moment dat”, iar 2017 a avut semne încurajatoare din acest punct de vedere.

Viktor Orbán a mai afirmat că dezvoltarea economiei Ungariei este şi interesul Europei, subliniind că “azi mulţi zâmbesc când le spune că Germania şi statele Grupului de la Vişegrad vor fi axa economică decisivă a Europei”, adăugând că “începând cu 2030 vom finanţa împreună bugetul UE”.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk