Bizarr világok: bolygók a fekete lyukak körül?


Exobolygók ezrei keringhetnek a szupermasszív fekete lyukak körül, akár saját galaxisunk közepén is.

A fekete lyukak közvetlen környezetének kutatása továbbra is komoly kihívást jelent a területtel foglalkozó szakemberek számára, akik egyelőre számítógépes modellek révén egészítik ki meglévő tudásukat. Japán kutatók, többek között a Kagosima Egyetem munkatársai, ilyen modellek révén vázolták fel, hogy miként nézhet ki a Tejútrendszer közepén lévő szupermasszív fekete lyuk szomszédsága, pontosabban a hatalmas tömeggel rendelkező objektum körüli gáz- és porgyűrű. Ez utóbbiban, hasonlóan ahhoz, mint a fiatal csillagok körüli protoplanetáris korongban, viszonylag kedvező körülményeket találunk a bolygók születéséhez, ez viszont meglehetősen rövid idő alatt ilyen bolygók ezreinek létrejöttét eredményezheti. A fekete lyuk eseményhorizontjának környékén ugyan igencsak cudar viszonyok uralkodnak, kicsit távolabb (ami esetünkben akár egy 10 fényévre kiterjedő zónát is jelenthet) már kialakulhatnak olyan régiók, amelyek nem túl forrók és elegendő anyagot tartalmaznak a folyamat beindulásához.

Illusztráció: Kagoshima University

A munka szerint itt ráadásul még a fiatal csillagok korongjában uralkodó körülményekhez képest is kedvezőbb feltételek állhatnak rendelkezésre, a hatalmas korong keringési sebessége ugyanis megakadályozhatja, hogy a képződő bolygók meginduljanak a középpont felé, gyorsan pontot téve ezzel pályafutásuk végére. A vastag és sűrű porfelhő megszűrheti a sugárzást, ezzel kedvező feltételeket biztosító gócpontok jöhetnek létre, ebből a porból pedig eleve jóval több (akár több milliárdszor nagyobb mennyiség) áll rendelkezésre ahhoz, hogy elinduljon a lassú folyamat. Ez néhány millió év alatt lejátszódhat, így az is elképzelhető, hogy a szupermasszív fekete lyukak körül exobolygók ezrei keringenek, ezeket azonban egyelőre nem tudjuk detektálni, a meglévő technológiai korlátok miatt.

A jövőben lehetségessé válhat ezen példányok létezésének visszaigazolása, ebben az esetben pedig a mostani munka nagyon hasznossá válhat, már amennyiben ki tudunk majd mutatni ilyen égitesteket.

SG

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk