Csőgör Lajosra emlékeztek a MOGYE Fogorvostudományi Karán


Az Egyetemi Napok (MOGYE) hétfőn reggel egy megemlékezéssel kezdődött, amely keretén belül tisztelettel adóztunk egyetemünk első rektora, dr. Csőgör Lajos előtt, aki 110 évvel ezelőtt született.

Elhangzott, hogy a fogorvos végzettségű egyetemi oktató kettős értékkel bír úgy az ifjúság, mint az egész akadémiai közösség számára: személye fáklya, amely jelzi, hogy Marosvásárhelyen helye volt, van és lesz a magyar nyelvű orvosképzésnek, továbbá nem engedi feledni, hogy a MOGYE fogorvosképzés nélkül nem teljes, sokkal inkább egy láb nélküli szék. Dr. Bocskay István, egykori dékán kiemelte, hogy Csőgör Lajos helytállásból jelesre vizsgázott. Egy este öt percre hívták ki beszélgetni a háza elé és ebből az öt percből több, mint öt év keserű börtön lett. Mint ahogy a főnix is új életre lel, úgy egyetemünk első rektora is onnan kezdte a munkát, ahol abba hagyta: rehabilitálása után felépítette mindazt, amit ma Fogorvosi Karként és Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemként ismerünk. Dr. Péter Mihály, nyugalmazott egyetemi oktató, mikrobiológus ehhez csupán azt tette hozzá, hogy “jönni fog, mert jönni kell egy olyan időnek, amikor a magyar szót nem csak megtürik, hanem meg is becsülik az egyetemen. Egy olyan idő, amikor dr. Csőgör Lajosra, első rektorra nem a Fogorvosi Kar épülete előtt esőben, de még nem is a Díszterem homályában, hanem valahol sokkal magasztosabb helyen fogunk megemlékezni.”
A megemlékezés végén az MMDSZ fogorvosi szakosztálya, a Fogorvosi Kari Platform (FOK Platform) jelképesen öt fehér galambot, az emlékezés és hála követeit bocsátotta szabaddá. Dudás Csaba MMDSZ-alelnök

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk