Budapest ne csak az erdélyi magyarokat, de a regáti románokat is támogassa?


Bukarest, 2020. május 26. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Bogdan Aurescu román külügyminiszter sajtótájékoztatójuk után Bukarestben, a külügyminisztériumban 2020. május 26-án. MTI/Borsos Mátyás

A magyar kormány Erdély gazdasági fejlesztését célzó programja nem lehet diszkriminatív jellegű – hangsúlyozta kedden Bogdan Aurescu román külügyminiszter, emlékeztetve: jelenleg ez a projekt a román fél hozzájárulása nélkül zajlik.

A Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter bukaresti látogatását követő közös sajtótájékoztatón Aurescu elmondta: azt javasolta magyar hivatali kollégájának, hogy a program az európai és a román versenyjog tiszteletben tartásával, ‘átláthatóan és diszkriminációmentesen’ folyjon, ‘ne etnikai alapon’.

Aurescu hangsúlyozta, hogy a román fél ‘intézményesen’ nem értesült a programról, amely írott szerződés hiányában nem is érvényes.

“Nem kérdőjelezem meg Péter kollégám véleményét, de ahhoz, hogy egy ilyen program valóban legális legyen, elengedhetetlen a román hatóságok bevonása, etnikai cél nélkülinek kell lennie,

nem vonatkozhat csak egy bizonyos régióra, esetleg csak egy etnikai közösség által lakott területre,

és ami nagyon fontos, tiszteletben kell tartani a versenyre és az állami támogatásokra vonatkozó európai és román jogszabályokat. (…) Nincs kifogásunk egy ilyen program ellen, ha az megfelel a nemzetközi, az európai és a román jogszabályoknak, mivel Romániában zajlik vagy fog majd sor kerülni rá. Meg vagyok győződve arról, hogy következő tárgyalásainkon találni fogunk egy, ezeknek a paramétereknek megfelelő formát” – tette hozzá Aurescu.

Szijjártó Peter kifejtette: megállapodásra törekszik a román oldallal, hogy a program folytatódjon.

‘Mivel most nem áll kifizetés alatt egyetlenegy szerződés sem, ezért ez egy kiváló alkalom, hogy a megálapodást a jövendőbeli támogatások előtt megkössük. (…) 2017-ben hosszasan egyeztettem erről a kérdésről ugyanebben az épületben Teodor Meleşcanuval, és akkor átbeszéltük a bevezetés feltételeit. Kétségtelenül igaza van a miniszter úrnak, ezt soha nem írtuk le, egymás szemébe néztünk, kezet ráztunk, és ennek megfelelően írtuk ki a programot. Értem, hogy a miniszter úr szeretne egy írásbeli megállapodást, és ezt én tiszteletben is tartom, hiszen a programot itt, Romániában valósítjuk meg, és azt

a román állam ellenkezése dacára nem tudjuk csinálni,

ezért aztán igyekszünk megállapodni” – mondta Szijjártó Peter.

A gazdasági kapcsolatokról szólva Aurescu hangsúlyozta, hogy Románia a kölcsönösen előnyös projektek azonosításában, valamint a gazdasági együttműködés fellendítésében érdekelt, különösen az infrastruktúra és az energetika területén, és méltányolta, hogy kétoldalú tárgyalással sikerült megoldást találni arra, hogy a román állampolgárok Magyarországon keresztül hazatérhessenek Nyugat-Európából.

Aurescu hozzátette: Románia a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére törekszik, amire jó alapot szolgáltat, hogy a múlt esztendőben a két ország közötti kereskedelmi forgalom elérte a 9,4 milliárd eurót.

A román külügyminiszter megismételte javaslatát

egy román-magyar kereskedelmi kamara létrehozására,

amely védené a román társaságok magyarországi, illetve a magyar cégek romániai érdekeit, és lehetőséget teremtene arra is, hogy a bővüljön a román vállalatok ‘meglehetősen alacsonynak’ ítélt, 160 millió eurós magyarországi beruházása.

Aurescu elmondta: megegyezett magyar hivatali kollégájával, hogy újraindítják a már több mint négy éve nem ülésező kétoldalú gazdasági bizottság tevékenységét.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk