Korszakos válságra figyelmeztet Obama


Ötven ország ígéretet tett arra, hogy még az idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről – jelentette be Barack Obama New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésével párhuzamosan rendezett menekültügyi találkozón.

Az Egyesült Államok leköszönő elnöke maga hívta össze a megbeszélést, amelyre egy nappal az ENSZ-ben megtartott nemzetközi menekültkonferencia után került sor Vezetők csúcsértekezlete címmel; a találkozón részt vettek Kanada, Svédország, Németország, Mexikó és Etiópia képviselői. Berlint nem Angela Merkel képviselte, sajtóforrások szerint a német kancellár a hét végi berlini választások számára kedvezőtlen eredménye miatt inkább lemondta a részvételt.

„Eposzi léptékű válsággal nézünk szembe” – indokolta a döntést Obama. Mint fogalmazott, több mint 65 millió embernek kellett elhagynia otthonát, többen menekülnek, mint a második világháború óta bármikor.

Számos segélyszervezet épp a meghökkentő számokra hivatkozik, és állítják: az amerikai elnök és szövetségeseinek felajánlása nem elegendő a válság megoldásához. A Fehér Ház ez idáig nem hozta nyilvánosságra a menekültek befogadásában részt vállaló államok listáját.

Helyi idő szerint kedd este Matteo Renzi szólalt fel a közgyűlés előtt, aki – Obamával ellentétben – borúlátó a menekültválság megoldását illetően. Az olasz miniszterelnök megismételte az utóbbi hetekben sokat hangoztatott kritikáját, miszerint az Európai Unió keveset tesz Róma megsegítéséért. Ezrek indulnak el a Földközi-tengeren keresztül, az olaszok pedig nap mint nap életeket mentenek – idézi a kormányfőt a Gazzetta del Sud olasz hírportál.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szintén a Földközi-tengeren uralkodó kétségbeejtő állapotra figyelmeztetett. Keddi tájékoztatásuk szerint idén 3210 ember vesztette életét vagy tűnt el a tengeri átkelés közben, és ez csak 15 százalékkal kevesebb, mint ahány halálos áldozatot tavaly egész évben feljegyeztek. „Ha ez ilyen ütemben folytatódik, akkor az idei lesz a Földközi-tenger leghalálosabb éve a feljegyzések kezdete óta” – idézi az MTI az UNHCR közleményét.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk