Új miniszterelnök Londonban – itt az első nyilatkozat


David Cameron brit miniszterelnök szerda este felajánlotta lemondását II. Erzsébet királynőnek, aki félórás audincia után elfogadta azt. Az uralkodó a brit Konzervatív Párt új vezetőjét, az 59 éves Theresa May eddigi belügyminisztert bízta meg kormányalakítással.

David Cameron, aki 2010 májusa óta állt a brit kormány élén, június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján közölte, hogy távozik, miután a választók többsége a kilépésre voksolt. A brit kormány hivatalos álláspontja az volt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel választotta Theresa Mayt a párt új vezetőjévé, és ennek alapján Cameron azt javasolta a királynőnek, hogy Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával. A palota szóvivője szerda este bejelentette, hogy az uralkodó felkérte a kormányalakításra Theresa Mayt, aki elfogadta a megbízatást.

Theresa May az uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke – az első Sir Winston Churchill volt -, egyben ő Nagy-Britannia második női kormányfője a három éve elhunyt Margaret Thatcher után.

Az új kormányfő első nyilatkozata

Az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet első miniszterelnöki nyilatkozatában Theresa May.

Az új brit miniszterelnök a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. “Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette, hogy mivel a sótok többsége a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra voksolt, az új brit kormányfőnek nincs felhatalmazása arra, hogy Skóciát is kivezesse az Európai Unióból.

A referendumon országos átlagban a többség a kilépésre szavazott, és Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ebben a helyzetben ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk